Radnici angazovani na gradilistu Linglonga
Radnici angažovani na gradilištu Linglonga Foto:N1

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" izdali su saopštenje za medije u kome se navodi da postoje "ozbiljne sumnje na organizovanu trgovinu ljudima", jer se vijetnamskim i kineskim radnicima koji rade na izgradnji kineske fabrike za preradu guma u Zrenjaninu, ne dozvoljava da se vrate u zemlju iz koje su došli.

Udruženje sindikata ističe da je, ako poslodavci nisu u mogućnosti, država Srbija, koja im je izdala boravišne vize, u obavezi da ovim radnicima vrati njihove pasoše i o trošku države omogući njihov povratak domovima. Napominju da poslodavca i onoga ko ih je u Srbiji radno angažovao treba zakonski sankcionisati.

„U ime profesionalizma, Ustava i zakona države Srbije, pozivamo MUP Srbije – Upravu za strance i nadležnu Policijsku upravu u Zrenjaninu da odmah u saradnji sa Inspekcijom rada izvrše kontrolu boravka svih radnika angažovanih na izgradnji fabrike za preradu guma u Zrenjaninu, jer u suprotnom pomažu u najmračnijoj trgovini ljudima i njihovoj radnoj eksploataciji, zbog čega bi Srbija mogla imati ozbiljnih problema u budućnosti“, kaže potpredsednik USS „Sloga“ Pavle Heđeši, koji je penzionisani pripadnik MUP-a Srbije, navodi se u saopštenju.

Hađeši je naveo da, iako su ljudska prava u Srbiji zagarantovana Ustavom, zakonima i ostalim podzakonskim aktima, ona se ipak krše.

„Svaki pojedinac koji se nalazi na teritoriji Srbije ima pravo da uživa ljudska prava i slobode, a oduzimanjem pasoša vijetnamskim radnicima narušeno je pravo na njihovu slobodu kretanja i boravka, što nosi ozbiljne zakonske posledice. Ćutanjem institucija koje bi trebalo da štite ljudska prava ozbiljno je ugrožen pravni poredak, jer ljudska prava nisu floskule za ispiranje usta onih koji danas veličaju pojam demokratije, a gaze je godinama kao da su “Alajbegova slama”, nešto što je svačije i ničije. Ozbiljno se bojimo da bi izostanak dalje reakcije države i njenih institucija u zaštiti ovih radnika direktno ukazao na postojanje ozbiljne sumnje u organizovanu trgovinu ljudima i sprezi sa politikom, posebno što se sa kineskim investitorima sklapa sve više poslova po ugovorima koji za javnost neopravdano ostaju tajna“, kazao je potpredsednik „Sloge“ Pavle Heđeši, navodi se u saopštenju.

Na ovaj problem ukazala je novinarka Vojvođanskog israživačko-analitičkog centra (VOICE), koja je nedavno upozorila da oko 750 Vijetnamaca i Kineza angažovanih u Zrenjaninu na izradnji kineske fabrike auto-guma Linglong čekaju zimu u nehigijenskim uslovima, sa fekalijama koje se izlivaju gde borave, da su im pasoše uzeli poslodavci iz Kine i da bi želeli da zbog loših uslova odu kući.

Bonus video: Emisija N1 Ispod površine – Ping pong Ling longa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar