Linglong
Foto: N1

Izgradnju sporne fabrike guma kompanije Linglong u Zrenjaninu, jednog od najvećih svetskih zagađivača čija postrojenja nisu dobrodošla nigde u Evropi, od samog početka gradnje prate kontraverze, ignorisanje i kršenje zakona, neljudski uslovi rada i zid ćutanja. Za kineskog investitora, koji je čak i u sopstvenoj zemlji kažnjavan zbog zagađenja, u Srbiji ne važe nikakvi propisi i zakoni. Sve učestaliji protesti Zrenjaninaca, koji 17 godina nemaju ni pijaću vodu, ali će zato dobiti fabriku koja će im potencijalno zatrovati i vazduh, Vladu Srbije ne dotiču. Njihovo osnovno pravo na vodu i vazduh je žrtvovano zarad profita strane kompanije, u kojoj Srbija nema čak ni 1 odsto udela.

Već sam dolazak kineskog investitora u Zrenjanin i pompezno postavljanje kamena temeljca 2019. godine, počeo je kontraverzama. Predsednik Aleskandar Vučić je tada izjavio da je dolaskom Linglonga počela “da se ispisuje istorija i budućnost Zrenjanina, Banata i Srbije”, zaboravljajući da otkrije javnosti da je Srbija Linglongu poklonila 130 hektara najplodnije vojvođanske oranice u vrednosti od 7, 5 miliona evra. Već naredne godine, poklonjeno im je još 75 miliona evra iz budžeta Srbije, jedine zemlje u koju je, pored Uzbekistana i Tajlanda, dobrodošao kineski proizvođač pneumatika.

Za ono što premijerka Ana Brnabić predstavlja “značajnim projektom sa stranim partnerima za Zrenjanin, Vojvodinu i čitavu privredu Republike Srbije”, ispostavilo se i da nije u pitanju nikakvo partnerstvo, s obzirom da Srbija nema ni jedan posto udela u ovoj mega fabrici.

Kao navodni benefit od ozloglašene fabrike pneumatika vlast navodi otvaranje novih radnih mesta. Međutim, već tokom same izgradnje fabričkog pogona, pokazalo se da su uslovi rada kod kineskog poslodavca daleko od humanih. Kineski radnici koji su dovedeni rade i žive u uslovima radnih logora. Ništa bolje uslove nemaju ni angažovani radnici iz Srbije, od kojih je jedan, za N1, anonimno opisao kakav tretman imaju na radnom mestu.

“Dolaziš na posao, potpisuješ se, blato do kolena, mokre cipele, ideš da radiš, kad jedeš, nemaš gde ni da jedeš. Jedeš tu gde si, na nekoj visini ili u nekoj hali gde je promaja, gde je hladno, uzmeš taj zalogaj koji se smrznuo u torbi, stavljaš ruke u džepove, jedeš, pa onda ponovo… Više ti se ni ne jede, nisi ni gladan. Sanitarni čvorovi ne postoje, nemaš gde ruke da opereš“, ispričao je ovaj radnik za N1, dodajući da postoje “tri pokretna toaleta koji su nehigijenski i bez slavine.”

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Ja psihički više ne mogu. Snaći ću se za nešto drugo. Radiću i za 20.000 dinara manju platu, ali da radim u humanim, normalnim uslovima. Svaki dan mi je sve gore i gore. Kad se probudim, kao da idem na osuđeničku klupu, a ne u firmu da zaradim hleb”, otkrio je ovaj čovek, napominjući da još dvadesetak njegovih prijatelja trpi iste uslove rada na izgradnji ove kineske fabrike.

Pored očigledne nebrige za prava radnika, Linglong važi i za kompaniju kojoj nije stalo ni do životne sredine. Istu nebrigu pokazala je i Vlada Srbije, koja je svojim kineskim partnerima dozvolila da otpočnu izgradnju fabrike pneumatika bez ikakve studije o njenom uticaju na životnu sredinu. Tek pod ogromnim pritiskom javnosti i zahvaljujući upornosti građana i aktivista, 2020. godine urađena je neka parcijalna studija koja, međutim, nije uverila ni stručnu javnost niti Zrenjanince da im fabrika guma neće urgoziti zdravlje i okoliš. Pored studije, ispostavilo se da kineski investitor nema ni građeninsku dozvolu za izgradnju, usled čega je pokrajinski inspektor čak doneo nalog za rušenje osam objekata u krugu fabrike. Međutim, po ovom nalogu navodno nema ko da postupi, što dodatno potvrđuje da kineski investitor ima blagoslov Vlade Srbije da prosto radi šta hoće i kako hoće. Umesto da insistira na poštovanju sopstvenih zakona, polovinom ove godine vlast u Srbiji je odlučila da još jednom počasti kineskog investitora parama iz državnog budžeta.

Linglong
Foto: N1

Polovinom maja, Građanski preokret iz Zrenjanina obelodanio je dokument u kom se vidi da je Grad Zrenjanin platio beogradskom preduzeću „Millenium Team doo” 400 miliona dinara za razminiranje lokacije na kojoj se gradi fabrika guma Linglong. Dokument je iz 2020. godine, kada je ta lokacija, navode u Građanskom preokretu, već bila uknjižena u katastru kao privatno vlasništvo Linglonga. Kako navode, odlukom Vlade Republike Srbije, Gradu Zrenjaninu je 28. aprila ove godine transferisano 448,2 miliona dinara iz državnog budžeta “za izvršavanje obaveza koje mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti”.

Dve nedelje kasnije, 10. maja je održana vanredna sednica Skupštine grada Zrenjanina sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je bilo usvajanje izmena i dopuna poslovanja JKP “Vodovod i kanalizacija”. Iz dostavljenog materijala je vidljivo da se upravo iznos od 448,2 miliona dinara usmerava “u izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture u industrijskoj zoni Jugoistok”, a zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je, govoreći na sednici Skupštine potvrdio da je “u pitanju izgradnja nedostajuće infrastrukture za kompaniju Linglong”.

Praktično, Grad čiji stanovnici 17 godina nemaju pijaću vodu, investiraće u vodovod, ali u krugu kineske fabrike.

BONUS VIDEO: Emisija N1 Ispod površine – Ping pong Ling longa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare