Udruženje građana „Konačno rešenje“: Naš naziv postojao i pre nemačke okupacije

Društvo 22. jul. 202116:47
Podeli:
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Pravni zastupnik Udruženja građana “Konačno rešenje”, o kom je naš portal pisao zbog problematičnog naziva koji je simbol za nacistički progon Jevreja tokom Drugog svetskog rata, javio se našem portalu sa željom da objasni da namera osnivača nije bila vređanje bilo koje nacije, već da su termin "konačno rešenje" preuzeli iz pravnih akta.

„Naziv udruženja za zaštitu prava građana „Konačno rešenje“ proistekao je iz pravnog instituta sadržanog u Zakonu o opštem upravnom postupku, koji se često koristi u pravnoj terminologiji i po definiciji predstavlja akt na koji se više ne mogu izjavljivati pravni lekovi, prevashodno misleći na upravni postupak, odnosno konačno rešenje jeste cilj svakog građanina koji je pokrenuo bilo kakav zahtev o kome organ uprave treba da odluči“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Danijel Ristović, zastupnik udruženja.

On dalje navodi da je „plan nemačkog kancelara da se istrebi jedan narod dijametralno suprotan planu i svrsi postojanja Udruženja građana „Konačno
Rešenje“, a to je pružanje pomoć svim građanima Republike Srbije, bez obzira na veru, rasu i pol da ostvare svoja prava”.

Kao potvrdu da udruženje neguje antifašistike tekovine Ristović navodi i činjenicu da je većina članova ovog udruženja „upravo zbog fašističke okupacije izgubilo nekoliko članova svoje porodice“, ali i da su „istaknuti članovi udruženja upravo romske nacionalnosti koje je ovakvo povezivanje duboko povredilo”. U saopštenju se dalje navodi da će „konačno rešenje“ nastaviti da pomaže građanima u ostvarivanju njihovih prava, kao „neprofitabilno udruženje dostupno svakom građaninu”.

Na samom kraju, usledilo je ipak i izvinjenje:

„Izvinjavamo se ako je bilo ko u našem nazivu osetio bilo koji vid podrške najvećem stradanju jednog naroda, jer nikome od osnivača takva namera nije bila. Naš naziv motivisan je isključivo pravnom terminologijom koja je postojala i pre i nakon Nemačke okupacije, a takav će i ostati“. “Konačno rešenje” inače nudi građanima usluge zastupanja u parničnom postupku protiv EPS u kom, ističu pravnici, ne postoji termin “konačnost”, već „pravosnažnost.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar