Sulejman Ugljanin, Predizborni miting liste " SDA Sandžaka Dr Sulejman Ugljanin" Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Udruženje „Da se zna!“ podnelo je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv lidera stranke SDA “Sandžaka” Sulejmana Ugljanina zbog govora mržnje.

Kako je podsetilo ovo udruženje, Ugljanin je 17. marta 2022. godine u stranačkim prostorijama, zajedno sa svojim stranačkim kolegama, organizovao konferenciju za medije povodom izbora koji će se održati 3. aprila 2022. godine.

„Na konferenciji za medije je bilo reči o izbornom programu stranke. Na pitanje novinara da iznese svoj stav o istopolnim zajednicama, Sulejman Ugljanin je rekao da pojava istopolnih odnosa postoji još samo kod stoke u Sandžaku i da se takva stoka prodaje po nižoj ceni od “normalne” stoke“, ukazuju iz Da se zna!.

Navofe da da ovakav stav Ugljanina vređa dostojanstvo svih gejeva, lezbejki i biseksualnih osoba u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

„Poredeći nas sa stokom, Ugljanin dehumanizuje pripadnike LGBT+ zajednice i svodi nas na nivo životinja. Koristeći analogiju sa kravom, on kaže da krava koja “trči” za drugom kravom treba da se proda i to po nižoj ceni od one koliko košta “normalna krava”. Ovom analogijom, Ugljanin poručuje da su naši životi manje vredni od života “normalnih” heteroseksualnih osoba. Ovakav stav, ne samo što podstiče na nasilje nad pripadnicima LGBT+ zajednice, nego i sam po sebi predstavlja čin isključivanja. Na kraju, Ugljanin kaže i da se pojava istopolnih odnosa u Sandžaku zadržala još samo kod stoke, a da kod ljudi toga nema. Ovakav stav je krajnje ponižavajući i diskriminatoran“, ističu iz Da se zna!.

Kako dodaju, umesto da kao predstavnik manjinskog bošnjačkog naroda u Srbiji koji neretko trpi diskriminaciju bude na strani svih manjinskih i diskriminisanih grupa, Ugljanin dehumanizuje, vređa i diskriminiše svoje sugrađane istopolne seksualne orijentacije.

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupio Tviter kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar