"Slogan se odnosi na govor mržnje. Mi pokrećemo nacionalnu kampanju protiv govora mržnje koja je svetski fenomen - svuda je ima, posebno na društvenim mrežama. Čini se da smo oguglali na različite poruke mržnje koje se danas šalju putem društvenih mreža", rekla je na početku razgovora za Nova.rs Nadia Ćuk, Zamenica šefa misije kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Zajednička kampanja Evropske unije i Saveta Evrope „Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!”, koja je započeta danas u Beogradu na Dorćol Platzu, ima za cilj borbu protiv različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji, posebno one iz osetljivih i manjinskih grupa.

PROČITAJTE JOŠ

Govor mržnje naročito je izražen u onlajn svetu, jer internet omogućava slobodno izražavanje mišljenja, a ujedno stvara lažni utisak da su komentari napisani na mreži prolazni. Međutim, svaki trag koji ostavimo na mreži pre svega oblikuje percepciju drugih o nama, dok svaka ružna reč ostavlja trag na osobi kojoj je upućena.

„Čini se da smo oguglali na različite poruke mržnje koje se danas šalju putem društvenih mreža. Ti pojedinci koji ostavljaju poruke misle da će to ionako brzo nestati, da nije bitno i da ostavlja trag. Ostavlja veliki trag i ožiljke, ne samo na osobi koja je žrtva govora mržnje, već stvara i percepciju drugih o toj osobi, a tako i dodiruje celo društvo. Čini se da je to opšte prihvaćen fenomen koji je moguće koristiti, a taj trag, pogotovo kada se govori u društvu, dovodi do tenzija, konflikata itd“, rekla je Ćuk za Nova.rs.

Ceo razgovor pogledajte u videu na početku teksta.

BONUS VIDEO: Gordana Čomić na lansiranju kamšanje protiv govora mržnje 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram