Foto: Shutterstock

U srpskim domovima zdrvalja počela je distribucija vakcina protiv gripa. Vakcinacija se preporučuje pacijentima sa oslabljenim imunitetom i hroničnim bolestima, a da se zaštite trebalo bi i svi onkološki pacijenti.

Opšte preventivne mere koje pomažu u sprečavanju širenja virusa gripa, kao i drugih respiratornih infekcija su:

  • pokrivanje nosa i usta maramicom tokom kašljanja i kijanja nakon čega se maramica odlaže u kantu
  • izbegavanje dodirivanja rukama oči, nos i usta, jer se virus na taj način najlakše i najčešće prenosi
  • pranje ruku vodom i sapunom, posebno nakon kašljanja i kijanja. Ukoliko voda nije dostupna, za dezinfekciju ruku se može upotrebiti sredstvo na bazi alkohola
  • izbegavanje kontakta sa bolesnim osobama. U slučaju obolevanja potrebno je ostati kod kuće i ne ostvarivati kontakte sa drugim ljudima

Vakcina protiv gripa je najbolja, sigurna i najefikasnija mera prevencije.

Osobe koje žele da se vakcinišu treba da se jave u ambulantu svojim izabranim lekarima

Vakcina protiv gripa se može dati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku sa vakcinom protiv COVID-19 ili sa vakcinom protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije za lica u posebnom riziku, pri čemu se vakcine daju u različite ekstremitete.

Kontraindikacije za vakcinaciju protiv gripa su uobičajene opšte kontraindikacije: povišena telesna temperatura, akutna bolest i alergija na neke od komponenti vakcine, kao što su alergija na jaja-ovoalbumin, kokošije proteine, formaldehid, cetiltrimetilamonijum bromid gentamicin, neomicin i druge sastojke navedene u sažetku karakteristika leka. Neželjene reakcije nakon vakcinacije su po pravilu blage i povlače se bez terapije unutar 1-3 dana.

PROČITAJTE JOŠ

Vakcine su distribuirane po opštinama u Domovima zdravlja i ambulantama gde će se vakcinacija sprovoditi.

Zaštita se postiže dve do tri nedelje posle imunizacije

Vakcinacija protiv gripa se preporučuje pre početka sezone gripa (u oktobru i novembru), ali je vakcinacija opravdana i tokom sezone gripa. Imunitet se stvara na soj virusa gripa sadržan u vakcini i traje 6–12 meseci.

Preporuka je da se osoba vakciniše svake godine. Važno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika.

Obavezno davanje vakcine protiv gripa je usmereno na populaciju koja je u najvećem riziku od nastanka ozbiljnih komplikacija (trudnice i sve osobe sa hroničnim poremećajima kardiovaskularnog i plućnog sistema, uključujući astmu, dijabetes, hronična oboljenja bubrega i jetre i degenerativnim oboljenjima), ali i na zdravstvene radnike koji rade na odeljenjima sa povećanim rizikom.

Vakcina se preporučuje i osobama sa malignim oboljenjima i oslabljenim imunim sistemom. Za štićenike i zaposlene u institucijama za stara lica (gerontološki centri) i ustanovama socijalne zaštite, takođe je obavezno sprovođenje imunizacije protiv gripa.

BONUS VIDEO: Gužva ispred kovid ambulante na Voždovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare