Pukovnik Ivo Udovičić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Komandant privremene vojne Kovid bolnice "VMC Karaburma" Ivo Udovičić rekao je da koronavirus ne poznaje praznike niti medicinsko osoblje prati koji je praznik i da se ista borba za svakog pacijenta vodi već mesecima.

„Nekada ne znamo ni koji je dan pa često pitam i sam druge da mi odgovore na to pitanje. Otkako je sve ovo počelo, da ne vodim dnevnike i nemam kalendar, ne bih znao ni koji je dan, svi dani i svi praznici su isti“, kazao je on i dodao:“Ista borba, borba za dah svakog pacijenta i tako već mesecima“.

Udovičić je za Pink poručio i da im ne nedostaje optimizma i u najtežim uslovima.

„Neko je jednom rekao da, ako spasite jedan ljudski život, spasili ste ceo svet. Ja se vodim i tom filozofijom. Mi nikada ne odustajemo i borimo se do poslednjeg momenta“, rekao je dr. Udovičić.

Koliko je teško stanje nekih pacijenata, Udovičić predočava kroz činjenicu da su pacijenti svesni težine svoje kliničke slike.

„Oni su svesni svog stanja i vidi se očaj i to da hvataju vazduh, da se bore i rukama i nogama za pomoć. Kao davljenik pod vodom“, kaže.

Ispričao je i da je najmlađi pacijent koji je na toj ustanovi preminuo otkako je počela pandemija Kovida imao 37 godina.

„Dan ranije smo pričali sa njim, uveče mu se stanje naglo pogoršalo, intubirali smo ga, ali je tokom noći preminuo“, rekao je doktor.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)