Foto: TANJUG/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/

Udaljenost između dve osobe ne sme da bude manja od dva metra, na četri kvadratna metra ne može da bude više od jednog lica. Neke su od novih mera kojima je Vlada danas ograničila javna okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

„Okupljanja su u oba slučaja ograničena tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica. Vlasnici su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta. Iz primene ove odluke izuzeta su lica koja zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru“, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade Srbije.

Proširena zabrana izvoza lekova

Vlada je pooštrila raniju odluku koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se ta odluka odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji već i na sve lekove koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i polupreradjenog ulja.

„Vlada Srbije koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve gradjane, a naročito na najstarije, da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugradjanima. Ukoliko imate više od 65 godina, ostanite kod kuće i pridržavajte se dobro poznatih mera zaštite od virusa COVID-19. Sve mere imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim gradjanima i njihova najveća moguća disciplina“, dodaje se u saopštenju.

U Srbiji je drugi dan vanrednog stanja koje je, zbog koronavirusa, u nedelju uveče proglasio predsednik Aleksandar Vučić.