Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U istom danu kada je ministar Šarčević najavio da će “da rade inspekcije” i da će da budu kažnjeni direktori dve škole iz Beograda i Čačka jer su na svoju ruku zatvorili škole zbog straha od koronavirusa, zatvorena je - na svoju ruku - privatna škola ministra Šarčevića, zbog straha od koronavirusa.

N1 je prvi objavio vest da je škola “Ruđer Bošković” poslala roditeljima SMS u kome ih obaveštava da se od ponedeljka obustavlja nastava, da će predavanja biti “onlajn”, te da učenici treba da pokupe svoje stvari iz škole i odnesu ih kućama.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ministar Šarčević je suvlasnik predškolske ustanove, osnovne škole i gimnazije “Ruđer Bošković”.

Već danima nadležni građanima Srbije govore da nije potrebno zatvarati škole zbog koronavirusa.

Na više konferencija za medije, grupa lekara – Predrag Kon, Mijomir Pelemiš, Branimir Nestorović, među ostalima – čvrsto je branila svoj stav zasnovan na znanju i nauci da, za sada, ta mera nije potrebna.

Štaviše, po njihovim rečima, ona bi u ovom trenutku bila štetna, “pucanj u prazno”, mera bez efekata, i tome slično.

No, “što je dozvoljeno Jupiteru, nije dozvoljeno volu”, pa tako deca treba da nastave da idu u državne škole, jer nema razloga da ne idu, a privatna škola, čiji je Šarčević suvlasnik, šalje svoju decu kući i organizuje im onlajn nastavu.

Postavlja se pitanje – zašto ministar za svog mandata nije obezbedio da sva deca u ovom trenutku mogu da pređu na onlajn nastavu (a obećavao je, između ostalog, hologramske nastavnike, robote u nastavi, virtuelnu realnost, digitalne učionice, dronove…)?

I da li će i za direktora škole “Ruđer Bošković” da “rade inspekcije”?

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je juče na konferenciji za medije da je održan sastanak sa ministarstvom prosvete da se organizuje onlajn nastava, da bi deo nastave mogao da emituje RTS, a deo bi se izvodio putem digitalnih udžbenika.

Koliko je sve to spremno, videlo se iz izjave Ane Brnabić koji sat pre konferencije za medije, kada je na Pinku rekla da će se krenuti sa testiranjem (sada, usred pandemije), “da vidimo kako sistem funkcioniše i da otklonimo sve eventualne smetnje”.

Sa druge strane, škola „Ruđer Bošković“ očito neće imati nikakvih problema da organizuje ono što se stidljivo pominje za sve škole:

“Odlučili smo da je u ovom trenutku najbolje rešenje da pristupimo izvođenju online nastave, za koju je naša škola u potpunosti opremljena, za učenike koji nisu u mogućnosti da prisustvuju časovima”, saopštila je škola “Ruđer Bošković”, uz napomenu da je odluka doneta “usled opravdane situacije izazvanom koronavirusom”,

U saopštenju se navodi i da deca mogu da dođu i na “normalnu” nastavu, mada, postavlja se pitanje – zašto je škola, prema rečima roditelja (što nije demantovano), rekla da deca treba odnesu svoje stvari kućama (a ko to nije učinio u petak, može i u subotu)?

“Smatramo da je ova odluka u datom momentu ispravna i da će najmanje štetiti nastavnom procesu i da će doprineti većem osećaju sigurnosti kod roditelja, učenika i zaposlenih u našoj obrazovnoj ustanovi”, zaključuje se u saopštenju ministrove škole.

Mnogi roditelji bi se – uprkos uveravanju “zdravstvenog kriznog štaba” – potpuno saglasili sa poslednjom rečenicom saopštenja škole “Ruđer Bošković”.

Jedino što još uvek to svojoj deci ne mogu da priušte.

“Kada budemo uskoro pustili onlajn sistem nastave za sve škole u Srbiji, onda mi niko neće čestitati na tome“, rekao je Šarčević za BIRN i dodao da se radi na tome “da već naredne nedelje svi budu u mogućnosti da imaju onlajn nastavu”.

Samo još deca sapun da dobiju.