Foto: Dragan Mujan/Nova.rs; Dragan Mujan/Nova.rs; Privatna arhiva

“Stigla nam je dojava o bombi! Svi odmah izađite napolje!”, uobičajene su rečenice koje se proteklih nedelja svakodnevno ponavljaju u beogradskim školama. Panika i strah od anonimnih pretnji paralisali su brojne prosvetne radnike, koji su, kako zakon nalaže, do policijskog pregleda školske ustanove, decu iz dana u dan slali kući, odmah po dojavi. Međutim, bilo je i onih, koji su ovu bizarnu i opasnu situaciju preokrenuli, a da deca nisu izgubila nijedan čas, predavanje, ni vežbu.

Među učiteljima, koji su uvek “korak ispred”, je i Zona Brišček (61), učiteljica drugog razreda Osnovne škole “Kralj Petar Prvi”, u opštini Stari grad, koja je svojim učenicima, usled pretnji, haosa i stresa, priredila pravu avanturu.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kada je prvi put ove zime stigla “dojava”, pomislila je na muzej, ali bio je zatvoren.

Biblioteka kao učionica

“Kad sam sa decom izašla napolje, mozak mi je radio, čini mi se, 300 na sat. Samo sam razmišljala o tome gde bismo mogli da sednemo, da je toplo i prijatno i da možemo neometano da nastavimo sa časovima. Sinula mi je ideja da ih odvedem u muzej. Međutim, bio je ponedeljak, a muzeji, nažalost, tog dana ne rade. Setila sam se onda biblioteke sa kojom inače sarađuje naša škola. Kad su se deca obukla i spakovala knjige, izašli smo napolje i uputili se u ‘novu učionicu’, punu knjiga. U tu biblioteku smo često odlazili i ranije na promocije knjiga ili neke radionice, pa je i deci ona poznato mesto, a nije daleko. Pomislila sam, zašto bismo gubili časove, kad možemo samo da promenimo lokaciju, a učenicima svakako znači da se ponekad pomere iz statičnih klupa”, priča za Nova.rs učiteljica Brišček, koja naglašava da je stres i kod nje svaki put, sve vreme, bio pristuan.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U biblioteci su radili basnu na času srpskog jezika, imali su i muzičko i druge predmete, bez ikakvih problema, a za Zoninim primerom povele su se i koleginice.

“Deca su divno reagovala na biblioteku, jer je topla i mirna atmosfera, a zanimljivo im je što imamo čas van učionice, pa su dodatno motivisani da rade. Dok sam sa njima sedela u biblioteci, zvale su me koleginice da pitaju moglu li i one sa svojim đacima da dođu kod nas. Neke su došle, ali ne sve, jer nas je u jednom trenutku bilo previše. I to je bilo prilično stresno, a čitava ova situacija nije normalna, iako se trudimo da deca to što manje osete”, priča Zona.

Zona Brišček Foto: Privatna arhiva

Dojave o bombama postale su hronične, pa prosvetni radnici i pre nego što dođu na posao, očekuju da ih vrate kućama, ali pojedini ipak imaju druge planove.

Pred spavanje razmišljam šta ću sutra sa decom

“Bilo je dojava i prošle i pretprošle godine, ali oni koji stoje iza svega ovoga, sad su baš uporni. Nas učitelje i nastavnike sve ovo plaši i opterećuje, baš kao i roditelje i decu. Došla sam u situaciju da svako veče, pre nego što zaspim, razmišljam o tome gde ću sutra odvesti decu kad bude dojava. Toliko su česte, da se više ne dovodi u pitanje da li će ih biti, već samo čekamo kad će nas obavestiti”, kaže ova brižna učiteljica.

Pročitajte još:

Kada neka osoba u sred časa uđe u učionicu, deca sada već znaju šta treba da rade.

“Odmah ustaju, pakuju knjige i uzimaju jakne, spremni da izađu napolje, da se evakuišu. U ovakvim situacijama na sve morate da mislite, a sa malom decom je teško i bez dodatnih komplikacija. Uhvati nas često panika, pa gledamo da li su sva deca na broju, da nije neko otišao u toalet, pa kasni, a mora odmah da izađe iz zgrade. Pratimo gde je ko i neprestano razmišljamo o tome da li su svi obučeni, imaju li kape, rukavice, da im nije hladno. Stres ne prestaje. Onda se javljaju zabrinuti roditelji, jedan po jedan, ili više njih zove u isto vreme, da provere gde smo, da li smo dobro, treba li da dolaze? I nastane opšti haos”, naglašava naša sagovornica, kojoj je ovo poslednja generacija učenika, koje vodi do 4. razreda.

Polazak u školu Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

U ovoj, kao i u svim ostalim školama, pregled obavljaju policijske ekipe, ali tek po dojavi i nakon što svi napuste objekat.

Pregledajte škole pre početka časova!

“Predlog da se ostaje unutra dok traje pregled je besmislen i opasan. Ne smemo da rizikujemo živote dece. Časovi su nevažni u odnosu na njihovu bezbednost. Pametnije je da pre početka časova policija pregleda učionice, provere da li je sve u redu, pa da nas tek onda puste da uđemo u školu i radimo svoj posao bez ometanja”, apeluje na nadležne učiteljica Brišček.

Podsetimo, u proteklih nekoliko nedelja u više osnovnih škola u Beogradu, svakodnevno stižu dojave o bombama, a ova agonija počela je pre više od godinu dana – i traje sa pauzama. Deca masovno gube časove ili prelaze privremeno na onlajn nastavu, nastavni plan i program je potpuno poremećen iako je kraj polugodišta “iza ćoška”, a iz MUP-a još nema informacije ko stoji iza ovolikog broja lažnih dojava.

***

BONUS VIDEO: Dojave o postavljenim bombama u više beogradskih škola

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare