Dok se đaci odnosno odeljenja utrkuju ko će učiteljici i nastavnici kupiti lepši i skuplji poklon za 8. mart, učenici četvrtog razreda Osnovne škole "Rade Končar" u Zemunu pokazali su i ove godine svoju zrelost i humanost. Naravno, ništa ne bi bilo bez njihove učiteljice Dine Vojnović, koja je i ove godine odbila poklon za Dan žena, pa su svi zajedno došli do originalne ideje da novac koji su planirali da izdvoje za kupovinu poklona, uplate na račun Ognjena Bojkovića (11), dečaka leptira, za kog se prethodnih dana užurbano prikupljanja novac za lečenje u inostranstvu.

Cela Srbija se seća plemenite učiteljice Dine Vojnović iz Osnovne škole „Rade Končar“ u Zemunu, koja je prošle godine „zabranila“ đacima da joj kupuju poklon za 8. mart.

Pošto su deca insistirala na tome, ona je došla na originalnu ideju – da novac koji su nameravali da prikupe za nju, usmere na račun nekog korisnika iz humanitarne fondacije „Budi human“. Tako je 11.500 dinara otišlo na račun jednog posebnog dečaka, kom je u tom trenutku novčana pomoć bila potrebna.

Fantastično odeljenje IV3 je i ove godine, u dogovoru sa svojom učiteljicom, uradilo isto – prikupili su 12.000 dinara, a potom ceo iznos uplatili na račun Ognjena Bojkovića (11), dečaka koji boluje od bulozne epidermolize, zbog koje se oboleli mališani nazivaju „deca leptiri„.

Učiteljica Dina Vojnović sa đacima Foto: Privatna arhiva

Učiteljica Dina za Nova.rs kaže da je preponosna na svoje đake koji su ovaj put sami predložili da novac koji su planirali da odvoje za poklon, uplate nekom drugaru iz fondacije.

„Moja deca su zaista sjajna i ja ovom prilikom želim da ih pohvalim. Jako su zreli, tako i razmišljaju, što su i pokazali prošle godine. Nisam očekivala da će i ove postupiti isto, ali jako mi je drago zbog toga. Ova ideja je svakako zajednički predlog, ali sam srećna što su oni to već imali na umu“, kaže uzbuđeno učiteljica.

Dina Vojnović Foto: Privatna arhiva

Dodaje da im je samo nagovestila da ni ove godine, kao ni prethodne, ne želi poklone za 8. mart.

„Nažalost, to je nekako izgubilo smisao. Sakupljaju se sume novca koje nisu nimalo prikladne. Ne želim da ružim, niti da neko pomisli da imam nešto protiv toga. Svi slavimo ovaj praznik i želim da ovaj dan bude svaki dan, a ne samo kad je 8. mart. Zato smo se dogovorili da taj novac bude uplaćen na račun nekog deteta iz humanitarne organizacije. Nažalost, mnogo je dece kojoj je potrebna naša pomoć, ali odlučili smo se da to bude Ogi koji je zaista u teškom stanju i hitno mu je potrebna novčana pomoć kako bi mogao da obezbedi sve što mu je neophodno za terapiju“, objašnjava ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Najviše je ponosna na činjenicu da sa roditeljima đaka uopšte nije razgovarala o ovoj ideji, nego samo sa decom koja su, potom, preneli mamama i tatama predlog.

„Mi smo stalno u nekim akcijama. Tako smo prošle godine učestvovali u jednom humanitarnom bazaru. Moje kolege i ja smo sakupili knjige koje je jedna divna mama odnela na bazar, a ujedno je tamo i kupila neke za našu školsku biblioteku. Ova priznanica u iznosu od 12.000 dinara pokazuje da mislimo jedne na druge i da treba d apomažemo onima kojima je pomoć potrebna. Ovaj iznos nije veliki, ali sigurno će značiti Ogiju i njegovoj porodici“.

Foto: Privatna arhiva

Učiteljica Dina ističe da je svesna koliko roditelji izdvajaju novca za osmomartovske poklone za učiteljice i vaspitačice svoje dece, te joj je posbeno drago što je kod učenika uspela da razvije osećaj za odgovornost i humanost.

„Veoma smo ponosni na ovo jer vidim da sam uradila pravi posao sa njima. Ovo su teme o kojima mi razgovaramo svakodnevno. Znam da roditelji žele na neki način da se oduže što smo mi sa njihovom decom po pet sati dnevno i mislim da je ovo pravi način. Mislim da su i deca ponosni i na sebe i na svoje roditelje koji su ih podržali u ovome. Važno je da oni shvate da njihovo malo nekome znači mnogo“, kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Inače, kožni brendirani novčanik ili torba, kaiš, skupoceni parfem, poklon-vaučer, zamenili su, nažalost, nekadašnje bukete cveća, bombonjeru ili knjigu, koji su se ranije za 8. mart poklanjali vaspitačicama, učiteljicama, nastavnicama, tetkicama u školama i vrtićima.

Danas skoro da nema ovakvih poklona jer se roditelji (a ne deca) odlučuju na skuplji i „konkretniji“ poklon, zbog čega izdvajaju i veću sumu novca.

Tako je ovogodišnje planiranje osmomartovske kupovine već počelo, a roditeljske vajber grupe prepune su najrazličitijih predloga, zbog kojih često učiteljice svoje dece dovode u neprijatnu situaciju.

BONUS VIDEO: Učiteljlicu Vericu Hristinski đaci, kolege i rukovodstvo škole aplauzom ispratili u penziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare