Beogradska autobuska stanica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Redakciji N1 obratilo se nekoliko roditelja učenika Pete beogradske gimnazije, čija su deca otputovala na šestodnevnu ekskurziju tokom koje obilaze Taru, Višegrad, Trebinje i Zlatibor. Roditelji navode da je jedan od četiri autobusa na ekskurziju upućen neispravan - nije, navode, radila ručna kočinica, što je utvrđeno prilikom pregleda koji je obavio policajac na dan polaska - te su deca na polazak čekala od pola šest ujutru do oko 10.30 časova kada su krenula zamenskim autobusom.

Ni tada koferi, kažu roditelji, nisu svi stajali u prtljažniku, već u prolazu između sedišta. U agenciji Modena travel navode da je starost autobusa koje koriste za prevoz dece pet do šest godina, kao i da svi moraju da imaju vanredni tehnički pregled ne stariji od 30 dana.

Prilikom kontrole saobraćajne policije na sam dan polaska kod jednog od četiri autobusa ustanovljen je, navode u agenciji – „kasniji odziv na ručnu kočnicu“.

„Policija je procenila da autobus ne može da krene na put dok se to ne otkloni ili da se autobus zameni. Mi smo pristupili zameni autobusa i drugi autobus je stigao nakon nešto više od tri sata“, ističu u agenciji.

Direktorka gimnazije Borka Popović za portal N1 kaže da škola, kada ugovara ekskurzije, postavlja uslove u vezi sa autobusima koji prevoze decu, na šta je obavezuju i propisi. Tako je, kaže, propisana obaveza da agencija koja organizuje putovanje obezbedi zamenu autobusa i snosi troškove zbog nastalih problema.

„Šestodnevnu ekskurziju, koja predviđa obilazak Tare, Višegrada, Trebinja i Zlatibora platili smo 34.980 dinara. To je cena aranžmana, koji uključuje doručak i večeru, bez dnevnica profesora. Na dan polaska, 19. septembra, u pola šest ujutru, jedan od četiri autobusa bio je neispravan. Naime, saobraćajni policajac koji je pregledao autobuse pre samog polaska utvrdio je da na jednom ne radi ručna kočnica. Tri autobusa sa decom su krenula na put, a pošto četvrtom zbog neispravne ručne kočnice to nije dozvoljeno, deca su ostala da čekaju da agencija preko koje putuju – Modena travel – obezbedi novi prevoz. I na taj novi autobus čekali su gotovo pet sati, jer su krenuli tek u 10.20 sati“, kažu roditelji koji su se obratili redakciji N1.

Ni koferi nisu svi stali u prostor predviđen za to, kažu oni.

Do Tare su, navode, putovali sa koferima koji su se nalazili u prolazu između sedišta.

„Iako je prva informacija bila da će novi autobus stići oko osam sati deca su skoro pet sati čekala sedeći u pokvarenom autobusu. Ova ekskurzija nije nimalo jeftina i smatramo to velikim propustom agencije koja ih vodi“, kažu ovi roditelji.

U agenciji Modena travel za portal N1 ističu da agencija ne raspolaže sopstvenim autobusima i samim tim uvek angažuje prevoznike za realizaciju svojih putovanja. Starost autobusa koji se koriste za prevoz dece je, navode, pet do šest godina.

Na pitanje da li se proverava tehnička ispravnost autobusa pre upućivanja na organizovana putovanja dece u agenciji odgovaraju potvrdno.

„Naravno, tu ne smemo imati dilemu. Verovatno vam je poznato da za prevoz dece pored redovnog tehničkog pregleda, autobusi koji vrše prevoz dece, u obavezi su da imaju vanredni tehnički pregled koji ne sme da bude stariji od 30 dana. Pored toga škola je obavezna (što je i učinjeno) da pošalje zahtev saobraćajnoj policiji za pregled autobusa, kontrolu vozača i pregled dokumentacije koja je obavezna da bi se prevoz dece bezbedno obavljao“, ističu u agenciji.

U ovom konkretnom slučaju, dodaju, vanredni tehnički pregled obavljen je 15. septembra 2022.

„I, kao i kod preostala tri autobusa nije uočena niti jedna nepravilnost. Autobus je dobio potvrdu da je bezbedan i tehnički ispravan za prevoz dece. Svi autobusi su na postavku došli na vreme i policija koja je bila pozvana da izvrši kontrolu pregledala je sva četiri autobusa. Prilikom kontrole ustanovljeno je da su tri autobusa potpuno tehnički ispravna, a da je kod četvrtog autobusa ustanovljen kasniji odziv na ručnu kočnicu. Policija je procenila da autobus ne može da krene na put dok se to ne otkloni ili da se autobus zameni. Mi smo pristupili zameni autobusa i drugi autobus je stigao nakon nešto više od tri sata“, ističu u ovoj turističkoj agenciji.

Nakon što je novi autobus stigao, policija je, ističu u agenciji, ponovo došla na pregled autobusa.

„Konstatovano je da je potpuno tehnički ispravan i da ekskurzija moze da se realizuje. Složićete se da nije lako naći i zameniti autobus za tako kratko vreme u ranim jutarnjim časovima, u šest sati ujutru, pogotovu ako se uzme u obzir da je jedino moguće naći autobus koji već ima odrađen vanredni tehnički pregled. Iskreno nam je žao što je do toga uopšte došlo i mi kao agencija radimo sve što je u našoj moći da se takve stvari ne događaju. Zakon je prilično striktan i nijedna ekskurzija ne može da se realizuje ukoliko autobus nema vanredni tehnički pregled ne stariji od 30 dana i ukoliko policija ne izvrši kontrolu autobusa i vozača pre otpočinjanja putovanja“, navode u agenciji.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Petrović i Trebješanin: Ko nam čuva decu i jesu li mališani bezbedni dok nisu sa roditeljima?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar