Foto: EPA-EFE/Matteo Corner

Pored problema sa kojima su se suočavali nastavnici dok su pregledali testove sa probe male mature i konfuzije oko toga da li će rezultati iz srpskog jezika i kombinovanog teksta uopšte biti dostupni, nekim učenicima se dogodilo i da dobiju pregledan test koji nije njihov, navode neki roditelji.

„Moja ćerka se ulogovala na svoju šifru, popunila sve što je potrebno, nakon čega joj je ocenjen test iz matematike stigao na mejl. Međutim, to nije bio test koji je ona radila. Dobila je bodove na nekim zadacima za koje zna da ih nije uradila“, kaže majka maturantkinje M. Janjić.

U prilog tome da nije u pitanju izolovan slučaj ide izjava Dragane Soćanin, majke jedne od maturantkinja.

„Čujem da je ovaj test iz matematike nekoj deci stigao pogrešno, u smislu da nije šifra za to dete, da je dete dobilo nečiji tuđi test“, rekla je Soćanin u utorak u emisiji „Među nama“.

Na pitanje da li je upoznat sa tim da je su pojedini učenici dobili rezultate pogrešnih testova iz matematike, i ako jeste kako je do toga došlo, ministar prosvete Mladen Šarčević nas je uputio na Branislava Ranđelovića, direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

„Taj deo posla je radio Fakultet organizacionih nauka (FON), mi smo ovde u zavodu zaduženi za pripremu zadataka, štampanje i pakovanje. A taj deo oko pregledanja i oko rezultata je radio FON“, rekao je Ranđelović za Nova.rs.

Dr Marko Petrović, docent katedra za informacione sisteme, za koga je Ranđelović rekao da je bio odgovoran za proces provere testova, za Nova.rs je kratko rekao kako nema odobrenje da daje izjave za medije i uputio nas na Ministarstvo prosvete.

Svi testovi pregledani, ali ne bez problema

Rezultati iz matematike su objavljeni sa dva dana zakašnjenja, a dilemu koju su imali mnogi učenici i njihovi roditelji, kada će moći da vide rezultate iz srpskog i kombinovanog testa, razrešilo je danas Ministarstvo prostvete. Odgovor je – rezultata neće biti.

„Samo probni test iz matematike je sproveden u propisanim uslovima i za njega je, kako je i najavljeno, jedino objavljen rezultat, sa svrhom da učenici nauče da pristupe sajtu nakon završnog ispita, kako bi proverili svoje rezultate“, stoji u saopštenju.

Rezultati probnih teksova iz srpskog jezika kao i kombinovanog testa, dakle, neće biti, ali je njihovo pregledanje uredno bilo organizovano.

Međutim, ni to nije prošlo bez problema, kaže za Nova.rs Vladimir Adžić iz Unije sidikata prosvetnih radnika u Čačku, koji je prisustvovao pregledanju kombinovanog testa.

Test iz srpskog jezika je pregledan prošle srede, test iz matematike u četvrtak, a kombinovani u petak.

„Bio sam dežuran u mojoj školi u petak kad se pregledao kombinovani test. Tog dana nismo uspeli da pregledamo sve što je bilo planirano jer je protok na mreži bio slab, testovi su stizali jako sporo“, kaže Adžić za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare