Foto: Privatna arhiva/Kragujevačka inicijativa

Sa Trga vojvode Radomira Putnika, koji je u fazi rekonstrukcije, prošle nedelje počupana su velika stabla lipe, a jutros su duž cele ograde oko gradilišta osvanuli natpisi “Ubice drveća”.

Nepoznai autor natpisa “Ubice drveća”, izrazio je nezadovoljstvo zbog počupanih stabala ispred zgrade nekadašnjeg suda.

Foto: Privatna arhiva

Kragujevčani već danima na duštvenim mrežama negoduju zbog uništavanja velikih stabala, optužujući vlast da “seče sve što joj se nađe na putu”.

Vlast je na optužbe odgovorila, da je “tako moralo i “da sve ima vek trajanja”.

Građani nisu ni znali da se priprema čupanje stabala, a javnost je za ovaj, kako kažu “ekološki zločin” saznala kada su pojedinci uspeli da se provuku iza visoke zaštitne ograde i fotogafišu oborena stabla.

Foto: Kragujevačka inicijativa

Među prvima se oglasio Slađan Rakić, odbornk Grupe građana “Kragujevačka inicijativa”, koji je javno prozvao vlast i podsetio ih na sopstvenu odluku da “nema gradnje bez sadnje”.

“Dičili ste time da je Kragujevac prvi grad koji je zabranio izgradnju objekata bez sadnje drveća. To je bila inicijativa gradonačelnika Nikole Dašića i smatramo da je sada, u najmanju ruku, ljudski da podnese ostavku. Ovo je ekološki zločin”, rekao je odbornik Rakić.

Gradonačelnik: Drveće je bilo bolesno, posadićemo nova stabla

Gradonačelnik Nikola Dašić, ne da nije podneo ostavku, već je građanima sa skupštinske govornice objašnavao da su u zabludi “da su posečena stabla bila zdrava”.

Foto: Privatna arhiva

Prema njegoviim rečima, drveće je moralo da se poseče “jer je obolelo”, zatim je rekao da se korenje uplelo u podzemne instalacije i da “sve ima vek trajanja”, nabrajao je on opravdanja za seču.

Dalje je rekao i da niko iz Grada i Gradskog veća nije sam doneo odluku o seči stabala, već da je došla “gospođa iz Beograda” koja se time bavi u beogradskom Zelenilu.

Foto: Kragujevačka inicijativa

“Ta gospođa, zaboravio sam joj ime, nam je vrlo jasno stavila do znanja da je drveće bolesno i da ta stabla mogu da potraju još šest meseci ili tri godine. Ukoliko bi kasnije došlo do sušenja, onda bismo morali da rovarimo rekonstruisani trg. Posadićemo nova stabla, sadnice će biti visoke sedam-osam metara i trajaće narednih 100 godina”, rekao je gradonačelnik na sednici Skupštine grada, odgovarajući na pitanja opozicionih odbornika zbog čega su posečena stabla.

BONUS VIDEO: Počela seča šume na Šodrošu, planirano da se obori 140 stabala


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar