Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vojno zdravstvo je spremno za novi udar koronavirusa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom obilska vojne kovid bolnice VMC Kraburma u kojoj se nalazi 41 pacijent, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Komandant vojne bolnice Karaburma Ivo Udovičić rekao je da je trenutno u toj bolnici 41 pacijent i da su to sve teške pneumonije i životno su ugroženi.

„Među njima je i sedmoro na intenzivnoj nezi i mi se svakodnevno borimo za njihove živote“, naveo je Udovičić dodajući da je reč o najtežim pacijentima.

Navodeći da je „zatišje“ između dva talasa iskorišćeno za renoviranje bolnice i da su sada uslovi za lečenje dvostruko bolji, Udovičić je rekao da očekuju veliki priliv pacijenata i teške pneumonije, jer su sada uslovi za transmisiju virusa daleko veći.

On je podsetio da u toj bolnici od osoblja niko nije bio zaražen, da su i sada svi zdravi, kao i da je bolnica dobila najviše ocene od kineske i ruske delegacije eksperata koje su boravili u Srbiji.

„Mi smo spremni za novi talas, kapacitet ove bolnice i nove bolnice je oko 135 i 140 kreveta, u zavisnosti od broja pacijenata koji su na intenzivnoj nezi. Nadamo se najboljem, ali smo spremni i za najgore“, poručio je Udovičić.

Vulin je dodao da je vojno zdravstvo obavilo sve potrebne nabavke, ima više nego dovoljno maski, skafandera i zaštitne opreme, kupljena je nova medicinska oprema.

Sve što je u ljudskoj moći, što je u moći Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Uprave za vojno zdravstvo, urađeno je, rekao je Vulin i apelovao na građane da poštuju preporučene mere zaštite.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar