Krizni štab je tokom dana saopštio da je nošenje maski na otvorenom obavezno, da bi tokom dana Darija Kisić Tepavčević objasnila da to nije obaveza, već preporuka. Građani Beograda sa kojima je razgovarali Nova.rs uglavnom ne razumeju zašto moraju da nose maske na otvorenom.

Dragan Jovanović iz Beograda koga smo sreli u parku „Manjež“ vadi masku i pokazuje je. Priča da je nosi u gradskom prevozu, ali da baš ne razume zašto bi morao sada da je ima na otvorenom.

Foto: Nova.rs

„U zatvornem prostoru nosim. Imao sam je sad u autobusu, ali na otvorenom ne nosim. Mislim da nema nikakve svrhe. Ja sam laik, ali mislim da tu postoji kontraefekat – udišeš ono što izdišeš. Nisam pametan“, objašnjava Dragan. Dodaje da će nosi masku i na otvorenom ako baš bude morao.

Maji Olić, sa druge strane, ne pada na pamet da nosi masku na otvorenom.

Foto: Nova.rs

„Mislim da ne treba da se nose na otvorenom. To udisanje sopstvenih slina na otvorenom nije najpamentnija stvar. Neću da je nosim na otvorenom, ali u zatvorenom je nosim“, izričita je Maja.

Ona se pita „zašto mi kao zemlja izmišljamo toplu vodu“.

„Mi kao zemlja nemamo pojma šta da radimo generalno, a kamo li u kriznim sitaacijama. U ovoj krizi jako smo se loše pokazali. Zašto ne uzmemo pet dobrih primera iz sveta. Evo, mislim da niko u Skandinaviji ne nosi maske na otvorenom“, navodi Maja.

Ni Dorotea ne nosi maske na otvorenom.

Foto: Nova.rs

„Ne nosim maske, samo u školi kad moram. Neka radi ko šta hoće, ali ja ništa nikom ne verujem“, dobacuje u prolazu.

Penzioner Dušan Baljak nosi masku i u parku. Misli da bi svi trebalo da slede njegov primer.

Foto: Nova.rs

„Treba da se nose i na otvorenom i u zatvorenom. Poštujem sve propisane mere, ali jedno 50 odsto ljudi ne poštuje i to nije dobro“, zaključuje Dušan.

Nikola Kostić, pak, ne vidi smisao nošenja maske na otvorenom.

Foto: Nova.rs

„Mislim da su baš nepotrebne na otvorenom, dok su u zatvornom prostoru potrebne. Ne nosim je nikad na otvorenom i nemam nameru, ali je, recimo, u školi nosim“ naglašava Nikola.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare