Foto: MS

U toku je Konkurs za dodelu 150 stipendija učenicima srednjih škola i studentima visokoškolskih ustanova u Beogradu, koji je raspisao Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada.

Prijave traju do nedelje, 26. novembra, izjavila je za Tanjug Aleksandra Čamagić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

„Konkurs za dodelu 150 stipendija učenicima srednjih škola i studentima visokoškolskih ustanova u Beogradu za 2023. godinu, kao i Konkurs za dodelu 65 stipendija učenicima sa invaliditetom srednjih škola i studentima sa invaliditetom visokoškolskih ustanova u Beogradu za 2023. godinu traje do nedelje, 26. novembra“, rekla je Čamagić.

Prema njenim rečima, pristigla je polovina prijava od ukupnog broja stipendija, ali ona očekuje da će se najviše đaka i studenata prijaviti pred sam istek konkursa.

„Pored opštih uslova kao što su državljanstvo Republike Srbije i prebivalište na teritoriji grada Beograda, kao i da kandidati nisu korisnici nekih drugih stipendija iz opštinskog, gradskog, republičkog budžeta ili iz sredstava drugih pravnih lica koja su korisnici budžeta, koji su zajednički i učenicima i studentima, tu su i drugi uslovi koji se razlikuju u zavisnosti od stipendije za koju se konkuriše“, rekla je Čamagić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada su učenici u pitanju, rangiranje se vrši prema uspehu ostvarenom u prethodno završenim razredima srednje škole, koji ne sme biti manji od 4,75 i osvojenim nagradama na takmičenjima koja priznaju Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Zajednica muzičkih i baletskih škola – za umetničke škole.

Pravo učešća imaju redovni učenici druge, treće ili četvrte godine srednje škole u četvorogodišnjem trajanju.

„Studenti se rangiraju na osnovu uspeha ostvarenog tokom studiranja, koji ne sme biti manji od 9,50 kada se uzmu u obzir svi položeni ispiti do momenta raspisivanja konkursa, uz uslov davanja godine za godinu i ostvarenih najmanje 60 bodova po Evropskom sistemu prenosa i akumulacije bodova po godini studija, kao i da je student čije se studije finansiraju iz budžeta Republike Srbije“, rekla je Čamagić.

Ona kaže da mogu konkurisati svi studenti studija prvog stepena osnovne akademske studije i osnovne strukovne studije ili studija drugog stepena -master akademske studije, počev od druge godine studija.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Novina u odnosu na prethodne godine, kada se stipendija dodeljivala u 10 jednakih mesečnih rata je da će aktuelna stipendija biti isplaćena u 5 rata. Iznos koji će učenici i studenti dobijati svakog meseca je takođe dupliran, kako bi ukupan iznos stipendije ostao nepromenjen. Shodno navedenom, mesečni iznos stipendije za učenike iznosi 24.000 dinara, dok je za studente 30.000 dinara“, rekla je Čamagić.

Prema njenim rečima, sredstva koja je grad Beograd opredelio za ove namene iznosi 30.000.000 dinara.

BONUS VIDEO: Studenti medicine oštećeni na konkursu za stipendije Dositeja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar