Foto: N1

Među 5,5 hiljada studenata koji su smešteni u 14 beogradskih domova samo jedna studentkinja zaražena je kovidom, ima lakše simptome i nalazi se u kućnoj izolaciji, rekao je danas direktor Studentskog centra Beograd Goran Milić.

On je za TV Prva rekao da u domu Lola, koji je predviđen kao karantin za one koji čekaju rezultate, trenutno nema studenata.

Brucoši se za domove prijavljuju do 15. septembra, a studenti viših godina tokom novembra.

Mediji prenose i da je studentkinja koji je zaražena ima blažu sliku, nalazi se kod kuće i dobro se oseća, dok je njegov kolega kod kojeg postoji sumnja na infekciju trenutno smešten u Studentskoj poliklinici.

Član Kriznog štaba Predrag Kon je početkom juna rekao da je do sada u Beogradu korona virusom bilo zaraženo 240 studenata.

Mere

Studentski centar „Beograd“, u skladu sa preporukama Kriznog štaba, obezbedio je sve za bezbedan boravak studenata koji su se vratili u domove. Hostel u domu „Kralj Aleksandar Prvi“ pretvoren je u karantin. Akademcima koji ovde budu morali da borave na raspolaganju će biti 25 soba, a uslovi za boravak su kao u bolje rangiranim hotelima.

Preduzete su sve propisane zaštitne mere, a prostor je totalno izolovan od ostalog dela. Ako osete simptome koji ukazuju na kovid 19, oni se najpre javljaju respiratornoj ambulanti u okviru Studentske poliklinike.

Izolacija će biti kao poseban smeštajani kapacitet sa zasebnim ulazom. Svaka soba ima svoje kupatilo, a izolovanim studentima hranu će dostavljati do vrata, kako bi se sprečio bilo kakav kontakt i izbeglo dalje širenje zaraze. Studenti koji se testiraju i budu negativni, vraćaju se u sobe. Ukoliko je rezultat pozitivan i akademac ima blaže simptome upućuje se u poseban deo privremene bolnice „Arena“, a sa težom kliničkom slikom na dalje lečenje u neku od zdravstvenih ustanova za lečenje kovid pacijenata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar