Bezbroj uputstava nalepljenih na ulazu u Studentski dom "Rifat Burdžević" na Zvezdari. Upozorenje za upozorenjem - distanca od dva metra, obavezna dezinfekcija ruku, zabranjene posete... Niz zabrana i mera kojih studenti moraju da se pridržavaju, pravila koja diktira korona i koja menjaju naše živote. Graja, buka, gužva - to je atmosfera koju očekujemo u studentskim domovima, ali danas je naša ekipa u "Rifatu" zatekla potpuno drugačiju sliku. Tiho je, u holu tek poneki student koji uredno prijavljuje svoj dolazak na portirnici. Na koronu nas podseća i skulptura ispred ulaza u dom - i njoj je neko stavio masku.

Ova slika će uskoro biti potpuno drugačija, studenti polako pristižu sa letnjeg odmora koje su proveli u svojim rodnim mestima. Iz dana u dan sobe se pune, kažu nam u ovom domu koji ima kapacitet od 360 mesta, a u njemu trenutno boravi 98 studenta.

Rifat Burdžević – USTANOVA STUDENTSKI CENTAR
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Tu su i inostrani studenti, njih 17. Pored nas prolazi student iz Sirije, obezbeđenje ga ljubazno podseća da treba da nosi masku na putu do njegove sobe, stavlja je i žurno odlazi niz hodnik. U Domu nam kažu da tamo inače boravi oko 40 stranih studenata, a sada su ostali samo oni kojima je bilo predaleko i neizvodljivo da se vrate svojim kućama.

I studenti i zaposleni u domovima moraju da se prilagođavaju novim pravilima. Obezbeđenje na portirnici masku ne sme da skine, promene ih po dve-tri tokom svoje smene koja traje 12 sati. Kažu, maske su im obezbeđene.

Rifat Burdžević – USTANOVA STUDENTSKI CENTAR
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada se zađe hodnicima, opuštena atmosfera. Malobrojni studenti su ležerni, hodnicima se defiluje bez majica.

Rifat Burdžević – USTANOVA STUDENTSKI CENTAR
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Upoznajemo Miroslava Drobnjaka iz Prijepolja, studenta turizma. Kaže da mu procedura na ulasku oduzme koji minut, ali „nije strašno“, polako se navikava. Prelazimo preko debarijere, dezinfikujemo ruke, sa maskama na licu praznimo hodnikom – odlazimo do njegove sobe. Na stolu tragovi učenja – sveske, knjige…

„Otežano je u ovim vremenima, ali svi imamo tu individualnu odgovornost i svesni smo toga kako treba da se ponašamo. U domu su preduzeli sve mere, sada je sve na nama“, pomirljiv je Miroslav, reklo bi se zrelo i trezveno razmišlja.

Ipak, priznaje da bi voleo da mu dođu drugari, to mu nedostaje.

„Navikli smo da budemo tu jedni za druge, da pomognemo ako nešto zatreba, ali u ovoj situaciji to nije moguće“, žali za nekim normalniije vremenima, pre „nove normalnosti“.

Rifat Burdžević – USTANOVA STUDENTSKI CENTAR
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Kaže da pokušava da sačuva sebe i druge. Čuva se i od zaraze, ali i od tenzije. Tu su i ispitni rokovi, pa i učenje malo odvaja misli od korone i mera kojih se treba pridržavati..

„Ispitni rokovi ne mogu da čekaju“, kroz smeh priča i kao da sam sebe sokoli naš sagovornik.

Upoznali smo i Katarinu Ivanović, studenkinju završne godine Ekonomskog fakulteta, došla je iz Osečine.

Rifat Burdžević – USTANOVA STUDENTSKI CENTAR
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Drugačije je nego pre korone. Čini mi se da svi izbegavaju da se vrate u dom, čak i kada dođu na polaganje ispita, gledaju da se odmah vrate kući. Fali mi druženje, fali mi da može da mi dođe sestra, prošlog leta je bila, sada ne može“, priča nam Katarina i dodaje da se nada kako će dom uskoro biti puniji, pa će i atmsfera biti živahnija i lepša.

Kaže nam da u domu još uvek nije primetila buntovnike koji se ne pridržavaju mera, ali ih, dodaje ona, mimo doma često sreće.

Sve je spremno

Direktor SC „Beograd“ Goran Minić kaže za naš portal da se su domovi spremni za doček većeg broja i priliv studenata koji se očekuje od septembra. Tada bi u domove trebalo da se vrati oko 8.000 do 9.000 studenata.

Situacija u domu uobičajena Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Obavljena je dezinfekcija svih prostorija, svuda su postavljene dezobarijere. Sve mere i zabrane obezbeđenje u domovima stalno kontroliše“, kaže Minić

Trenutno radi jedan studentski restoran u Studentskom gradu, a kako se bude povećavao broj strudenata i restorani će se otvarati. U domu koji smo danas posetili Rifat Burdžević, najavljuju da će menzu otvoriti sledeće nedelje.

Minić navodi da će se u studentskim restoranima primenjivati mere koje su važile i do sada – student ne može da uđe u restoran bez zaštitne maske, mora da se održava distanca u redu za hranu, da maska može da se skine samo dok jede.

Za povratak u domove pripremljene su i nove procedure što se tiče zaraženih studenata. Ukoliko akademci osete simptome koji ukazuju na kovid 19, javljaju se respiratornoj ambulanti u okviru Studentske poliklinike u Prote Mateje. Studenti koji budu testirani rezultate ne čekaju u svojoj sobi već izolaciji.

“Izolacija će biti u okviru hostela u studentskom domu “Kralj Aleksandar I”. To je poseban smeštajni kapacitet, sa zasebnim ulazom, svaka soba ima svoje kupatilo, a mi ćemo hranu izolovanim studentima dostavljati do vrata, kako bi sprečili bilo kakav kontakt i izbegli dalje širenje zaraze”, naveo je Minić.

Nadzor nad studentima u hostelu obavljaće lekari Studentske poliklinike. Studenti koji su negativni vraćaju se u sobe, ukoliko je rezultat pozitivan i akademac ima blaže simptome upućuje se u poseban deo privremene bolnice Arena. Studenti sa težom kliničkom slikom upućuju se na dalje lečenje u kovid bolnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar