Ilustracija usvajanje dece Foto:Shutterstock

Put do potomstva je često dug i neizvestan, a statistika upozorava da se u Srbiji svaki šesti par suočava sa teškoćama da postanu roditelji. Za mnoge, koji su iscrpeli sve mogućnosti, usvojenje ostaje jedina nada. Kako bi olakšali proces koji može da traje godinama, a prati ga i komplikovana birokatija, Udruženje "Šansa za roditeljstvo" odlučilo da otvori prvo Savetovalište za usvajanje dece.

U ovom trenutku u Srbiji je nešto više od 800 parova upisanih u Registar potencijalnih usvojitelja. Svi oni imaju slične dileme i brige koje će uskoro moći da podele sa timom Savetovališta za usvajanje dece. Dragana Krstić iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ govorila je za RTS o tome koju vrstu besplatne pomoći će Savetovalište ponuditi budućim usvojiteljima.

Da li je sve spremno za otvaranje prvog savetovališta tog tipa u Srbiji?

Sve je spremno, mi već dugo pravimo program za usvajanje. Očekujemo i da nam se uskoro pridruži partner, odnosno sponzor. Tako da sve je spremno, biće i telefonsko i onlajn savetovanje i lično ovde kod nas, imamo program sa stručnjacima, sa psihologom. Mnogo je nedoumica na putu usvajanja deteta, na svakom koraku, a Savetvalište je tu da bude uz ljude koji ulaze u usvajanje.

Objasnite nam šta će još sve tačno Savetovalište nuditi potencijalnim usvojiteljima?

Kada razmišljamo o usvajanju deteta srećemo mnogo nedoumica, posebno predrasuda, jer nam svi kažu: to će dugo da traje, ko zna da li će stići do kraja, ko zna kada će se završiti. To je sve ono što prati ovu proceduru.

Posle toga ulazimo u proceduru pripreme dokumentacije, i tu nam treba podrška, šta treba da pripremimo, gde predajemo, koje su referentne ustanove. Sve te informacije, čitavu edukaciju i kompletnu podršku radiće Savetovalište za usvajanje.

Svakodnevno ste u kontaktu sa parovima koji pokušavaju da postanu roditelji. Kada je usvojenje u pitanju šta su njihove najveće prepreke na tom putu?

Najveća prepreka je kada ćemo postati roditelji, kada će deca doći u porodicu. Tu nam treba najviše podrške. Treba da razumemo šta je to procena od Centara za socijalni rad, zašto treba da prikupimo tu dokumentaciju, zašto to može da potraje od šest meseci do godinu dana, jednostavno na celom tom putu treba nam dosta informacija, edukacije i podrške.

Pročitajte još

Koliko je psihološka podrška važna na tom putu?

Veoma je važna, ne samo kroz proceduru usvajanja na tom početku nego i kada dete dođe u porodicu, kako da se uklopi u porodicu, kada krene u školu kako da se poradi na prihvatanju zajednice deteta, da razume da je usvojeno, treba mu to reći, kada mu reći, tu isto mora stručnjak da pomogne, psihološka podrška je važna kroz ceo proces.

Koliko su česta odustajanja na tom putu usvajanja, kakva su vaša iskustva?

Nema iskustva odustajanja, ne odustaje se od roditeljstva, apsolutno ne mogu da kažem. Ovde se svi bore za porodicu, za decu do poslednjeg atoma snage.

Recite nam za kraj, kako će oni koji su zainteresovani za usvajanje moći da vam se jave, da vas kontaktiraju?

Putem našeg besplatnog nacionalnog broja 0800/300038 i putem majl adrese [email protected], a naravno i ovde kod nas u Kneza Miloša broj 6 biće otvorena vrata svakog dana za sve koje interesuje ova tema. Naravno, tu organizujemo i radionice i sve što će biti je ovde od 30. novembra.

Prošle godine je usvojeno 89 dece od čega je 10 mališana otišlo u inostranstvo. U ovom trenutku više od 300 dece u Srbiji čeka novu porodicu. Nadamo se da će i ovo Savetovalište pomoći da što pre dobiju novi dom.

BONUS VIDEO Šta treba da znaju hranitelji i usvojitelji pre nego što se vežu da dete i ono za njih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar