Foto: Printscreen/Tanjug/Video

Ako ne bude nepredviđenih okolnosti, predsednik Vučić će svoju drugu dozu vakcine primiti danas u Doljevcu, mestu koje drži neslavan rekord sa samo oko 12 odsto vakcinisanih žitelja i žig kontroverzne nesreće na naplatnoj rampi. Zašto je predsednik izabrao Doljevac - zna samo on i njegov PR tim. Zašto mu je dopušteno da bira - to je već drugo pitanje.

Jer, predsednik je, setite se, prvu dozu vakcine primio u pitoresknoj Rudnoj glavi kraj Mandapeka – naši reporteri su se u tu lično uverili. Logično, Rudna se glava spremila da i drugi put vidi Vučića.

Uzalud – predsednik sam bira gde će se revakcinisati.

Taj izbor nije ostavljen građanima Srbije, pa ni Beograđanki L. S. (25) koja se javila redakciji Nova.rs. Evo, ukratko, njenog neuspešnog pokušaja da ostvari ista prava kao njen predsednik.

„Prvu dozu Sputnjik V vakcine sam primila 4. februara na Beogradskom sajmu. Na drugu dozu sam bila pozvana 25. februara, a kako tada nisam bila u Beogradu, već u Kruševcu, raspitivala sam se da li je moguće da je tamo primim. U tamošnjoj Hali sportova, gde se odvija vakcinacija, dobila sam informaciju da je nemoguće revakcinisati se na drugom mestu, jer su doze tačno raspoređene po mestima u zavisnosti od toga gde je neko primio prvu dozu“, priča L. S.

L. nije bila spremna da tako lako odustane: uputila je i mejl eUpravi.
„Tamo mi je samo potvrđena informacija koju sam dobila od vakcinacionog centra u Kruševcu“, zaključuje ona. Evo kako to zvanično izgleda.
Druga doza vakcine
Foto: Privatna arhiva
O čemu se, onda, radi?
Za predsednika očigledno ne važe pravila. Nema veze, svako njegovo vakcinisanje izaziva skok u nivou imunizacije Srbije, pa ako ovim pelcovanjem svojeručno spasi Doljevce – prosto mu bilo.
Ali, ovo je problem predsedniče: imunizacija u Srbiji ne ide naročito brzo, iako su nam na raspolaganju velike doze vakcina. Letargična imunizacija usporava pad broja zaraženih (koji je tek prekjuče posle dugo vremena pao ispod 2.000). Taj spori ritam – koji naročito ne ubrzava ni vakcinisanje bez zakazivanja – bi, kaže struka, mogao da izazove i stvaranje srpskog soja koronavirusa.
Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs
Posledično, epidemija i dalje traje u Srbiji. Smrt dečaka starog devet godina to na najgori način ilustruje. Možda je bolje da pored reklamiranja vakcinisanja predsednika upotrebimo i neke druge metode.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare