Novi Pazar Bazen, leto, vrućina, gužva
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Meteorolozi su ovih dana najavili crveni meteo alarm, a ako je suditi po najavljenim prognozama u narednim danima Srbiju i Novi Pazar očekuju temperature od 34 do 37 stepeni. Građani Novog Pazara, osveženje u gradu jedino mogu pronaći na gradskom bazenu koji se nalazi u centru grada i koji je ujedno i jedini bazen u gradu sa preko 120.000 stanovnika. Postoji još par manjih bazena u novopazarskoj banji, ali kapaciteti tih bezena su veoma mali da se zadovolji broj kupača koji bi koristili usluge bazena u ovim tropskim danima.

Inače, malo je javnosti u Srbiji poznato da je Novi Pazar jedini grad u Srbiji u kome postoje odvojeni termini na bazenima za muškarce i za žene.

Tako muškarci na gradskom bazenu mogu da se kupaju svakog dana od 11 do 15 i od 17 do 19 sati, a jedini ženski termin je po najvećoj vrućini od 15 do 17
časova i muškarcima je tada strogo zabranjen ulazak.

Ovakav slučaj nije ni u ostalim sandžačkim gradovima u kojima postoje bazeni ovakvog tipa – u Tutinu, recimo, ne postoji ženski termin, ali nije redak slučaj da žene zakupe privatni termin i odvojeno se kupaju od muškaraca.

Naravno, na muškim termina često ima žena koje se kupaju, jer za razliku od ženskog termina – na muškom terminu smeju se kupati i žene.

Pored toga što je muškarcima kupanje zabranjeno u tom terminu, gradski bazen je ograđen kako muškarci koji prolaze pored bazena ne bi mogli da vide svoje sugrađanke dok plivaju ili se sunčaju na gradskom bazenu.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Ovakav raspored termina i odvajanje muškaraca i žena uveden je u poslednjih 15 godina, od kada, kako kažu sagovornici, posebno raste interesovanje za verske
obaveze koje nalaže Islam, čijih je sledbenika u ovom gradu većina.

Oni novopazarci koji sa svojim devojkama, suprugama ili drugaricama žele da zajedno provode vreme na bazenima, obično budu primorani da takvu vrstu
zabave potraže u obližnjoj Raški, Jošaničkoj banji ili pak na Kopaoniku. Nadležne institucije u ovom gradu kažu da nisu oni ti koji treba da odlučuju kako će bazeni raditi i raspoređivati termine, jer u gradu postoji samo jedan olimpijski bazen, koji se poslednjih godina uglavnom daje u zakup privatnim licima koji se iz sezone u sezonu menjaju.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Novopazarcima je obećano će se u ovom gradu napraviti i zatvoreni bazen koji je prema najavama vlasti u ovom gradu trebao biti gotov još u decembru 2012. Godine. Ali je na tom mestu, na kojem je do prethodne godine stojala i tabla sa projektom bazena sada izgrađen park.

Ostaje pitanje gde da novopazarci pronađu svoj kutak osveženja od tropskih dana koji nas ovog leta očekuju, obzirom da je jedan jedini bazen u ovom
gradu mali da primi sve zainteresovane kupače kojih je sigurno mnogo više od onog broja koji trenutno koristi usluge bazena u ovom gradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare