Ilustracija Foto:Shutterstock

Praznici nas podsećaju da treba da budemo humani, da mislimo na one koji možda neće imati šta da stave na prazničnu trpezu, a takvih nije malo. Procene su da u Srbiji ima oko pola miliona gladnih, dok se, s druge strane, dnevno baci i do dva miliona kilograma hrane. Na promeni ovakve slike deceniju i po radi Banka hrane u Beogradu, koja stiže do 110.000 korisnika.

Banka hrane radi u Srbiji više od 15 godina i sarađuje sa više od 200 organizacija. Katarina Žigić Blagojević za RTS ističe do stižu do 110.000 korisnika godišnje.

Ističe da je poskupljenje namirnica uticalo na to da im se javlja sve više potencijalnih korisnika, s tim da Banka hrane Beograd prvenstveno posluje sa kompanijama.

„Mi donacije uzimamo od kompanija donatora i dalje ih prosleđujemo krajnjim korisnicima, to jest članovima drugih humanitarnih organizacija koje pomažemo, kojih je oko 250 trenutno na čitavoj teritoriji Srbije“, rekla je Žigić Blagojevićeva.

Kompanije doniraju hranu koja se bliži isteku roka, a ponekad kompanije samo žele da pomognu, ističu iz Banke hrane Beograd. I građani mogu da doniraju hranu.

„Bilo bi dobro da je to fabrički upakovana hrana, jer na taj način vodim računa o bezbednosti iste, sa rokovima označenim na pakovanju. Apelujemo na građane da kupuju hranu koja nije mlečni proizvod, mesne prerađevine, nego konzerve, brašno, keks, pastu“, rekla je Katarina Žigić Blagojević.

U Srbiji se deset puta više hrane baci nego što se donira, što ukazuje na neekonomičnost. Moramo mnogo više voditi računa o toj našoj potrošačkoj korpi i da prosto ne kupujemo baš sve što vidimo da je eventualno na sniženju, ističe Žigić Blagojevićeva.

Više donacija hrane bismo imali, smatra, kada bi bio ukinut PDV na donacije.

„U Francuskoj je 2019. uveden zakon, to je prva zemlja u Evropi koja je uvela tu vrstu zakona, da svi proizvođači hrane, prehrambeni lanci moraju donirati hranu pred istek roka, ne smeju je bacati i novčano se kažnjavaju ako je bacaju. I moraju je donirati humanitarnim organizacijama, znači u dobrotvorne svrhe ili bankama hrane kojih ima u Francuskoj“, ukazala je Katarina Žigić Blagojević.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar