Multipla skleroza, U istom timu, MS
Foto: Promo

Od multiple skleroze u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi, a ova surova bolest najčešće se javlja između 20. i 40. godine života. Zbog progresije bolesti, veliki broj obolelih je u invalidskim kolicima, ili imaju status osoba sa invaliditetom. Međutim, najnovija istraživanja su pokazala da vežbanje pozitivno utiče na osobe sa ovom bolešću, poboljšava im stanje organizma i mobilnost, ublažava simptome i pomaže da oboljenje lakše kontrolišu.

To je i razlog što se ovogodišnji Svetski dan borbe protiv multiple skleroze obeležava uz druženje, edukaciju i sportske aktivnosti. Pod sloganom „U istom timu“, više od 50 pacijenata, članova Društva multipe skleroze Srbije, zajedno sa lekarima, odbojkašicama i odbojkašima iz škole odbojke DIF, odigrali su revijalnu odbojkašku utakmicu na terenima JP „Ada Ciganlija“.

Pročitajte još:

Tok ove bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

„Položaj osoba obolelih od multiple skleroze u Srbiji značajno je poboljšan u poslednjih nekoliko godina. Ovo se najpre odnosi na mogućnost lečenja. Pored toga što je broj osoba, koji se leči o trošku zdravstvenog osiguranja, utrostručen u Srbiji su sada dostupne čitave palete terapijskih opcija, kao i u razvijenim zemljama Evrope. Međutim, kvalitet života obolele osobe ne zavisi samo od farmakoloških faktora, veoma je važan stil života. Fizička aktivnost i socijalna interakcija dve su esencijalne komponente kvaliteta života i zato svetski dan obeležavamo kroz fizičku aktivnost“ rekla je Jasmina Brajković, predsednica Društva MS Srbije.

Međutim, ovi pacijenti se obično ne bave fizičkom aktivnošću, uprkos sve većem broju dokaza o povoljnim efektima vežbanja, jer mnogi sumnjaju u svoju sposobnost da budu fizički aktivni.

Multipla skleroza, U istom timu, MS
Foto: Promo

“Nove terapije usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih, što je važno, jer MS tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje. Međutim, visoki nivo aerobne kondicije povezuje se sa bržom obradom informacija i očuvanjem zapremine mozga, što sugeriše da poboljšana fizička aktivnost može da pomogne očuvanju zdravlja ljudi sa MS. Simptomi koji se javljaju kod povezanih bolesti mogu da se pojave zbog slabe aktivnosti organizma i dovode do pogoršanja zdravlja i kvaliteta života osoba sa MS. Dokazano je da vežbanje olakšava simptome i funkcionalne deficite povezane sa MS. Takođe je dokazano da vežbanje pozitivno utiče na hodanje, mišiće i aerobnu kondiciju obolelih” objasnila je prof. dr Jelena Drulović, neurolog Instituta za neurologiju UKC Srbije.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Kisić, koja je zajedno sa članovimaDRuštva zaigrala odbojku na Adi, istakla je da je Svetski dan borbe protiv multiple skleroze još jedna prilika da se ukaže da su pacijenti i država zajedno u borbi protiv ove bolesti, kao što je slogan ovogodišnjeg obeležavanja i poručuje.

Multipla skleroza, U istom timu, MS
Darija Kisić Tepavčević Foto: Promo

“Ministarstvo kontinuirano podržava rad saveza i udruženja. Ove godine smo za rad 33 saveza sa oko 500 lokalnih udruženja u Srbiji opredelili 250 miliona dinara, dodatnih 180 miliona dinara za obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad udruženja i poboljšanje pristupačnosti, a za realizaciju različitih programskih aktivnosti saveza i udruženja obolelih od multipla skleroze više od 15 miliona dinara” rekla je prof. dr Kisić.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2020. godine obezbedio sedam inovativnih lekova za lečenje multiple skleroze, dok je ove godine, pacijentima, odmah nakon njegovog registrovanja u EU, obezbeđen i osmi inovativni lek namenjen lečenju sekundarno-progresivne multiple skleroze, najtežeg oblika ove bolesti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar