Foto: Vladimir Smirnov / TASS / Profimedia

Multipla skleroza (MS), progresivna bolest koja pogađa 2,8 miliona ljudi širom sveta i za koju ne postoji definitivan lek, verovatno je uzrokovana infekcijom Epštajn-Barovim virusom, prema studiji naučnika Harvard Čan škole javnog zdravlja.

Nalazi naučnika su objavljeni u časopisu Science.

„Hipotezu da Epštajn-Barov virus izaziva MS istraživala je naša grupa i drugi nekoliko godina, ali ovo je prva studija koja pruža ubedljive dokaze o uzročnosti“, rekao je Alberto Ašerio, profesor epidemiologije na Harvardu i autor studije.

Pročitajte još:

„Ovo je veliki korak jer sugeriše da se većina slučajeva MS može sprečiti zaustavljanjem infekcije – i da bi ciljanje na Epštajn-Barov virus moglo dovesti do otkrića leka za MS“.

Multipla skleroza je hronična inflamatorna bolest centralnog nervnog sistema, koja napada mijelinske ovojnice koje štite neurone u mozgu i kičmenoj moždini.

Uzrok nije poznat, ali jedan od najvećih osumnjičenih je Epštajn-Barov virus, virus herpesa koji može izazvati infektivnu mononukleozu i uspostavlja latentnu, doživotnu infekciju domaćina.

Uspostavljanje uzročne veze između virusa i bolesti je bilo teško, jer Epštajn-Barov virus inficira oko 95 odsto odraslih, MS je relativno retka bolest, a početak simptoma javlja se oko deset godina nakon infekcije.

Multipla skleroza
Foto: Shutterstock

Da bi utvrdili vezu između bolesti i virusa, istraživači su sproveli studiju među više od 10 miliona mladih odraslih na aktivnoj dužnosti u američkoj vojsci i identifikovali 955 kojima je dijagnostikovana MS tokom perioda službe.

Pročitajte još:

Tim je analizirao uzorke seruma koje je vojska davala na svake dve godine. Tako su pratili koliko ima Epštajn-Barovog virusa na početku davanja uzorka, kao i kada im se bolest razvila.

Rizik od multiple skleroze se povećao 32 puta nakon infekcije Epštajn-Barovim virusom, ali je ostao nepromenjen nakon infekcije drugim virusima.

Ašerio kaže da kašnjenje između infekcije virusom i početka bolesti može biti delimično objašnjeno time što simptomi MS nisu otkriveni u najranijim fazama, a delimično zbog razvijajućeg odnosa između virusa i imunološkog sistema domaćina.

„Trenutno ne postoji način da se efikasno spreči ili leči infekcija Epštajn-Barovim virusom, ali vakcina ili ciljanje virusa antivirusnim lekovima specifičnim za Epštajn-Bara, mogli bi na kraju sprečiti ili izlečiti MS“, rekao je Ašerio.

***

Bonus video: Ponovo redovi ispred kovid ambulanti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare