Zgrada pivare, pivara, Skadarlija, BIP, Bajloni, Cetinjska
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nekretnine u Skadarliji iz stečajne mase BIP-a kupila je BG Urbanlux – firma koja se bavi izgradnjom stambenih i stambeno-poslovnih objekata. Da li je ova kupovina prvi korak ka još jednom projektu koji će stari duh Skadarlije pretvoriti u ulicu luksuznih višespratnica?

Početna cena nekretnina iznosila je 82,6 miliona dinara, a javnim nadmetanjem je firma BG Urbanlux ponudila najviše – 155 miliona dinara. Uz objekte u Skadarskoj 1 i 3, ukupne površine 242 kvadratna metra, ova kompanija kupila je i 16 umetničkih slika.

Prema rečima Ksenije Petovar, profesorke Arhitektonskog i Geografskog fakulteta u penziji, ne bi bilo iznenađujuće da se na mestu ovih objekata izgradi zgrada od 15 ili 20 spratova.

Zgrada pivare, pivara, Skadarlija, BIP, Bajloni, Cetinjska
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kako naša sagovornica zapaža, stara arhitektura se nigde u Evropi „ne dira“ – iako se menja namena zgrade, zadržava se forma, što je, prema njenim rečima, najbolji pokazatelj tradicije.

„To su Talibani radili. To bezobzirno urušavanje identiteta grada, koji se formira tradicijom. Vi Dubai ili Abu Dabi možete da napravite od bilo kog grada. Tradiciju ne možete da kupite“, poručila je Petovar.

Prema rečima Radomira Lazovića (Ne davimo Beograd), upravo je na ovoj lokaciji pre 8 do 10 godina planirana gradnja stambeno-poslovnog kompleksa. Kako navodi za portal Nova.rs, gradnju je planirala švedska firma, ali su sve radnje obustavljene kada je kompanija „propala“.

Podsećamo, BG Urbanlux bavi se izgradnjom stambenih i stambeno-poslovnih objekata.

„Kako samo ime firme kaže, naš cilj je da stvaramo prostor koji će biti urban i luksuzan, koji će odgovarati ubrzanom gradskom životu u Beogradu i u kome će kupci imati maksimalan komfor”, objašnjeno je na sajtu kompanije.

****

BONUS VIDEO Doček u Skadarliji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar