Dr Vladimir Kostić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Naučni skup "Obrazovanje: stanje, perspektive i uloga u razvoju Srbije", čiji je cilj sagledavanju celovitog stanja u sistemu obrazovanja u zemlji, počeo je danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Predsednik SANU Vladimir Kostić je rekao da je dvodnevni naučni skup organizovan u okviru ciklusa „Strateški pravci razvoja Srbije u 21. veku“, pokrenutog 2012. kako bi SANU doprinela ključnim pitanjima razvoja zemlje. Prema njegovim rečima, to su obrazovanje, nauka, kultura, ekonomija i društveno uređenje.

Kostić je rekao da je prvi ciklus o strateškim pravcima razvoja Srbije trajao osam godina a da danas počinje drugi u kome je obrazovanje tema na početku ciklusa.

Povezane vesti:

On je dodao da i to govori koliki značaj SANU daje obrazovanju.

Kostić je zahvalio patrijarhu Porfiriju što prisustvuje skupu, istakavši da je njegova današnja, prva zvanična poseta od kada je poglavar SPC.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkgo razvoja Marijana Dukić Mijatović je rekla da je to ministarstvo otvorena za razmenu mišljenja i iskustva o svim temama, kao i za kritike, sugestije i pohvale.

Tokom skupa, kako je najavljeno iz SANU, biće analizirani neki od najvažnijih sistemskih problema visokog školstva u Srbiji i predložena moguća rešenja, kako bi ono u budućnosti bilo društveno odgovornije i korisnije.

Govoriće se i o akademskim slobodama i institucionalnoj autonomiji kao i visokom obrazovanju u odnosu na razvojne potrebe Srbije u doba globalne digitalne transformacije.

Najavljena su i predavanja posvećena nastavnicima i njihovom mestu i ulozi u razvoju obrazovne politike u Srbiji kao i o problemu pismenosti dece i mladih.

BONUS VIDEO

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Na osnovu analiza i uvida stanja u obrazovanju, biće date preporuke za unapređivanje obrazovanja u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar