Ruska porodica koja već četiri godine živi u Sopotu - Elena Koposova, njen suprug Jevgenij i sinovi Mihailo i Đorđe, podnela je u avgustu prošle godine zahtev za stalno nastanjenje, za koje su, kako tvrde, ispunjavali sve zakonske uslove. Međutim, 2. februara Elenu je sačekao šok kada je primila rešenje od Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se ne samo odbija njen zahtev, već joj se naređuje da u roku od 30 dana napusti Srbiju. Razlog za to je procena BIA da Elena "predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik". Suprug i deca, za sada, nisu dobili ništa. U razgovoru za Nova.rs Elena ističe da ne zna šta joj je činiti jer ni na koji način nije ugrozila zemlju koja ju je oberučke prihvatila.

Život Ruskinje Elene koja već četiri godine živi u Sopotu, okrenuo se za 360 stepeni za samo jedan dan.

Umesto da konačno dočeka odluku da joj je odobren zahtev za stalno nastanjenje u Srbiji, Elena je dobila rešenje da napusti državu u roku od 30 dana.

„Dobila sam otkaz za stalno nastanjenje koji sam podnela prošle godine, a razlog je jer sam rizik za bezbednost građana Srbije. Moj suprug i dvoje dece od šest i 14 godina još nisu dobili nikakvu odluku, a i oni su podneli zahtev kao i ja. Ne znam šta da radim pošto deca već idu ovde u predškolsko, odnosno u školu. Mogu da stavim žalbu na to“, kaže Elena kroz za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako objašnjava, ona je 5. marta 2022. zajedno sa 25 drugih Rusa koji žive u Srbiji javno potpisala otvoreno obraćanje pripadnika ruske dijaspore povodom rata u Ukrajini kojim se poziva na miting protiv rata i diktature, koji se održao 6. marta.

Tekst obraćanja bio je objavljen u dnevnom listu „Danasu“ pod naslovom „Ruska dijaspora u Srbiji: Stojimo uz Ukrajinu i protiv rata i diktature za koje se zalaže Vladimir Putin“. Njen potpis je šesti odozdo.

„Nisam se nikada bavila nikakvim aktivizmom ili politikom. Ja sam književni prevodilac. Da li me proteruju iz Srbije i urušavaju čitav moj život isključivo zbog potpisivanja jednog antiratnog obraćanja?“, pita se ona.

Foto: Privatna arhiva

Elena, njen suprug i deca su pre četiri godine stigli iz Sankt Peterburga u Sopot, gde su vremenom sagradili veliku kuću.

„Mi smo veoma lepo dočekani u Srbiji. Prodali smo imovinu koju smo imali u Rusiji, došli smo ovde da bismo ostali. Mi imamo odobreno boravište u Srbiji pune četiri godine, iznajmljivali smo u početku stan kako bismo videli kako izgleda život u Srbiji i da li uopšte možemo da živimo ovde. Kada smo videli da je to to, počeli smo gradnju kuće. Sada sam u strahu, šta da radim s decom, kuda da idemo i koji novac možemo dobiti od hitne prodaje naše kuće koja nije završena? Nismo uspeli da je dovršimo do kraja jer je sve poskupelo“, dodaje ona.

Foto: Nova

Kroz suze kaže da bi bili najsrećniji kada bi Vlada Srbije usvojila nove izmene i dopune Zakona o strancima, kako bi dobili stalno nastanjenje i državljanstvo.

„To bi bilo rešenje svih naših problema. Verujte. Moj suprug je stručnjak u građevini, on je sagradio našu kuću i drugi deo koji smo pretvorili u apartmane“.

Dodaje da ne znaju šta da rade s obzirom da nemaju drugi dom jer su planirali da zauvek ostanu u Srbiji.

„Jedino mi preostaje da se žalim, ništa drugo. Srbija je moj jedini dom, tu je moja porodica i nemam gde da idem. Ja sam mislila da nećemo imati nikakvih problema jer moja deca bi bila dobri građani, mi bismo doprinosili Srbiji i njenom razvoju. Ja bih jako volela da se ovo rešenje povuče i da nam Srbija dozvoli da ostanemo u zemlji u kojoj smo proveli četiri godine“, navodi naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Advokat Marko Štambuk koji je upoznat sa Eleninom situacijom, objašnjava za naš portal da ona ima pravo na žalbu na obe odluke.

„Ona je dobila odluku kojom joj se odbija zahtev za stalno nastanjenje i drugu kojoj joj prestaje pravo na privremeni boravak. Obe je dobila iz istih razloga jer predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik. Ona ima pravo da se žali na obe odluke u određenom roku, mislim da je to 15 dana. Što se tiče odluke o prestanku privremenog boravka, tu žalba odlaže izvršenje. U tom slučaju, ukoliko se bude žalila, neće biti dužna da napusti Srbiju u roku od 30 dana koliko joj je dato, do donošenja odluke drugostepenog organa“, objašnjava advokat.

Ilustracija Foto:MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ZORAN ZIVKOVIC

Navodi da je ova ruska porodica boravila u Srbiji na osnovu vlasništva o nepokretnosti.

„Ona i suprug su kupili nekretninu, koliko sam je razumeo. Na osnovu toga su dobijali privremeni boravak. Zapravo se radi o vanbračnim partnerima, pa su se deca spajala sa njenim vanbračnim partnerom, odnosno suprugom, dakle išli su na osnovu spajanja porodice“, kaže advokat.

Inače, na Elenin slučaj upozorilo je Rusko demokratsko društvo koje je pokrenulo peticiju protiv progona antiratnih Rusa, a koja je za sada prikupila više od 4.600 potpisa.

Iz Društva ističu da će pratiti razvoj situacije, kao i da će pružiti Eleni i drugim ruskim građanima u Srbiji svu moguću pomoć u zaštiti njihovih prava.

BONUS VIDEO: Rusi kojima je ukinut boravak u Srbiji: BIA radi šta BIA hoće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare