Foto: Privatna arhiva

Rusko demokratsko društvo saošptilo je da ruska državljanka Elena Kopasova dobila rešenje srpskog MUP u kome joj je naloženo da u roku od mesec dana napusti Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju, Elenina porodica živi u Sopotu. Elena je književni prevodilac, a njen suprug Jevgenij – građevinar. Malđi Mihailo ide u predškolsku, a stariji Đorđe u sedmi razred obične srpske škole. U Srbiji žive već četiri godine i bili su srećni ovde. U avgustu 2023. podneli su zahtev za stalno nastanjenje za koje su ispunjavali sve zakonske uslove.

„U petak 2. februara, Elena je ostala u šoku kada je primila priložena rešenja MUPa koje ne samo odbijaju njen zahtev, već njoj naređuju da u roku od 30 dana napusti Srbiju. Razlog – procena BIA da Elena „predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik”. Prema Zakonu o strancima (Član 9, stav 3), „neprihvatljiv bezbednosni rizik postoji ukoliko raspoloživi podaci i saznanja ukazuju da stranac zagovara, podstiče, pomaže, priprema ili preduzima aktivnosti kojima ugrožava ustavno uređenje i bezbednost Republike Srbije, dobra zaštićena međunarodnim pravom i nacionalnu, regionalnu i globalnu bezbednost od značaja za Republiku Srbiju i pravni poredak”, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Kako se dodaje, kao mogući razlog navodi se to što je Elena Marta 2022. zajedno sa 25 drugih Rusa koji žive u Srbiji javno potpisala otvoreno obraćanje pripadnika ruske dijaspore povodom rata u Ukrajini kojim se poziva na miting protiv rata i diktature, koji je održan u Beogradu 6. marta. Tekst obraćanja je bio objavljen u „Danasu”.

Osim toga, Elena se nikada nije bavila nikakvim aktivizmom ili politikom.

„Dakle, očigledno je da Elenu proteruju iz Srbije i urušavaju čitav njen život isključivo zbog potpisivanja jednog antiratog obraćanja. Ovo je možda najšokantniji od svih dosadađnjih slučajeva progona antiratnih Rusa u Srbiji koji može da ima tragične posledice po jednu sasvim običnu porodicu, jedino zato što se čovek jednom usudio da se javno izjasni da je protiv bombardovanja mirnih gradova i ubistva ljudi. Elena će se naravno žaliti na ovu odluku. Međutim, s obzirom da su se takve žalbe ruskih antiratnih aktivista do sada paušalno odbijale, za Elenu i njenu porodicu je pre svega od ogromnog značaja pažnja javnosti“; zaključuje se.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare