Podeli
Foto:Artit Oubkaew / Alamy / Alamy / Profimedia

U Srbiji je prošle godine 39 žrtava trgovine ljudima, a samo u prva tri meseca ove godine identifikovano ih je 22, što se i dalje smatra samo delom stvarnih slučajeva, saopšteno je danas povodom  Dan borbe protiv trgovine ljudima.

Godišnje u svetu 2,45 miliona ljudi postanu žrtve trgovine ljudima, upozorile su Ujedinjene nacije. Najveći broj čine žrtve seksualne eksploatacije, dok je na drugom mestu po učestalosti radna eksploatacija, koja je u poslednje vreme u porastu, pre svega zbog aktuelne migrantske krize.

Pandemija virusa korona, kako se navodi, stvorila je okolnosti u kojima se trgovina ljudima razvija brže nego ranije, a najugroženije grupe su sezonski radnici i migranti.

Ujedinjene nacije saopštile su da je korona virus uticao i na značajan porast prinudnog rada medju decom i da se tokom karantina broj dece koja prisilno rade povećao za čak nekoliko miliona.

Globalna predstavnica Fondacije UNITAS, organizacije koja se u Srbiji bavi prevencijom trafikinga, Ana Krstajić, rekla je da postoji opravdan strah da je 2020. godina koja će pokazati poražavajuće podatke i još brutalniju realnost, pogotovo kada se uzme u obzir da su registrovani slučajevi trafikinga samo vrh ledenog brega.

“Zbog toga je bitno da se za ciljeve Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima ne zalažemo samo 18. oktobra, već i svakog drugog dana – da širimo svest o ovom problemu, da pokušamo da pomognemo žrtvama, da ih osnažujemo”, izjavila je Krstajić.

Komentari

Vaš komentar