Advokat i bivši zamenik zaštitnika građana Miloš Janković istakao je večerašnjem "Utisku nedelje", da je tokom predstavljanja svoje kandidature pred Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja upozorio i na položaj osoba sa mentalnim invaliditetom, ali je upozorio da to nije izazvalo reakciju prisutnih.

„Iako sam deset minuta pričao i pokrenuo nebrojano teza i tema za razmatranje, niko nije našao za shodno ni da diskutuje na brojne teme. Bilo je pitanja koje nisu političkog tipa kao što su femicid, zaštita od nasilja i položaj osoba sa invaliditetom“, rekao je Janković u „Utisku nedelje“ na TV Nova.

„Pokušao sam to da podstaknem time što sam dao tezu koja realno postoji, a to je da imamo situaciju da sam u pojedinim ustanovama zaticao ljude koji žive u kavezima“, rekao je bivši zamenik zaštitnika građana Miloš Janković govoreći o položaju osoba sa mentalnim invaliditetom.

„Osobe sa mentalnim smetnjama bi trebalo da budu, dok je stanje akutno, smešteni u psihijatrijskim bolnicama, a kada se steknu uslovi, kakav je trend u svetu, oni treba da žive u zajednici i to se zove deinstitucionalizacija“, dodao je Janković.

On je istakao i da imamo veliki broj osoba koje žive u tim ustanovama.

„To je jedno eklatantno ugrožavanje ljudskih prava“, ocenio je Janković i dodao da na sednici Odbora niko nije želeo da postavi pitanje o tome već je poslanicima bilo bitno da „podignu ruku onako kako im je naloženo“.

***

BONUS VIDEO – Miloš Janković o kandidaturi za Zaštinika građana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar