Foto: Shutterstock

U 2020. godini na području Pirotskog okruga rođeno je 495 beba, što je 45 manje nego prethodne, 2019. godine.

Načelnik Službe ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Pirot, Vladan Đurov, kazao je da poslednjih godina opada broj porođaja u porodilištu te ustanove i da zabrinjava to što je lane prvi put nakon četiri godine „znatno manje dece rođeno i u opštinama okruga“.

„U odnosu na 2019. godinu beleže se 24 beba manje u Babušnici, 12 manje u Beloj Palanci i 21 manje u Dimitrovgradu“, rekao je Đurov, i dodao da je, s druge strane, za godinu dana u Pirotu rođeno 11 beba više.

Povezane vesti:

U pirotskom Porodilištu prvog dana 2021. godine rođene su dve devojčice. Jedna majka je iz Bele Palanke, a druga iz Pirota.

Po tradiciji porodilište u Opštoj bolnici Pirot na početku godine posetili su danas gradonačelnik Vladan Vasić i direktor JP „Vodovod i kanalizacija“ Zoran Nikolić, i doneli poklone, ali zbog protivepiddemijskih mera nisu ušli u Porodilište.

Gradonačelnik je rekao da se nada da će zdravstveni radnici imati manje posla nego 2020. godine, „osim Porodilišta, jer sve što radimo u gradu radimo za buduće generacije i zato što želimo da se rađa što više beba“.

Direktor bolnice Goran Petrović izjavio je da gradska vlast ulaže u Porodilište i da je prošle godine poklonjeno 300.000 dinara za kupovinu pidžama, posteljine, papuča, bade-mantila i drugog za porodilje.

„Ponosni smo što je pirotsko Porodilište prema istraživanju portala Bebac, prema ocenama majki, dve godine uzastopno proglašeno među prvih pet u Srbiji“, rekao je Petrović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare