Foto: Shutterstock

Deo đaka u Srbiji, kako osnovaca tako i srednjoškolaca, već u petak će se raspustiti i krenuti na tronedeljni zimski raspust, dok će ostali na zasluženi odmor sedam dana kasnije.

Prvi će na raspust krenuti učenici iz škola u Vojvodini, pošto oni imaju drugačiji školski kalendar u odnosu na obrazovne ustanove u većem delu Srbije. Đacima na severu naše zemlje petak 22. biće poslednji u prvom polugodištu, a u klupe će se vratiti 15. januara.

Kada su učenici u preostalom delu Srbije u pitanju, oni će na zimski odmor nedelju dana kasnije, poslednji radni dan biće im petak 29. decembar, a na nastavu će se vratiti 22. januara.

Podsetimo, zimski raspust je od školske godine 2021/2022. doživeo veliku promenu pošto je ponovo iz jednog, dok je do tada, u većem delu Srbije on bio iz dva dela. Prvi oko Nove godine i drugi koji je bio “tek” u februaru.

Pročitajte još

Inicijativa da se zimski raspust podeli na dva dela je pokrenuta još 2014. godine, a prihvaćena je od školske 2015/16, dok je ministar prosvete bio Srđan Verbić. U nekim medijima ova odluka se kasnije dovodila u vezu isključivo sa interesom turističke privrede, a na uštrb interesa đaka, iako je to bio samo deo istine, piše Blic.

Predlog za izmenu Kalendara obrazovno-vaspitnog rada bio je potkrepljen analizom uticaja ovakve mere na zdravlje dece, ali i na proces učenja. Među argumentima koje su prosvetari tada izneli bili su “da bi drugačija organizacija školskog kalendara doprinela produžetku turističke sezone i omogućila da se veći broj dece bavi zimskim sportovima”.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Da li će biti snega

Ako je za utehu đacima, ali i njihovim roditeljima, meteorolozi najavljuju da bi početkom 2024. godine konačno mogli da imamo kakvu-takvu zimu, da postoje realne šanse da sneg padne i u gradovima, a ne samo na planinama, te bi najmlađi mogli da uživaju u pravim zimskim radostima.

– Prema nekim dugoročnim prognozama, očekujemo tri hladna talasa ove zime. Prvi talas bi bio od Božića do posle 20. januara i on bi bio najduži. To bi ujedno bio i najhladniji period ove zime. Novi hladni talas bio bi u drugoj dekadi februara, i treći u prvoj dekadi marta – najavio je još krajem novembra meteorolog Ivan Ristić za Blic TV.

Grad Beograd organizovao je besplatan sportski program za učenike iz prestonice, više detalja o tome pročitajte na ovom linku.

Pročitajte još

Nije naodmet podsetiti da se u poslednjih desetak godina često dešavalo da zimski raspust bude produžen za nekoliko dana, pa čak i duže od čitave sedmice. A razlog su bile epidemije, prvo gripa, a zatim i korona virusa. Takva je bila situacija čak tri godine za redom, pa su zimski raspusti produžavani početkom 2019, 2020. i 2021. godine.

Kako ističu naši epidemiolozi, udarna sezona gripa je krajem januara i u februaru, a do njegovog širenja po pravilu dolazi kada se đaci vrate u školu. Kada je korona u pitanju, ona je trenutno u svojoj “nevidljivoj i nepredvidivoj fazi”, ali je sve više stručnjaka koji smatraju da će i ona s vremenom postati sezonska, te da najveći broj slučajeva možemo očekivati narednih meseci.

Učenici u celoj Srbiji imaće još jednu zimsku pauzu, zbog državnog praznika Sretenja kada će imati mini-februarski raspust i vezati četiri slobodna dana, od 15. do 18. februara.

Foto: Shutterstock

Školski kalendar

23. decembar – 14. januar – zimski raspust za đake u Vojvodini

29. decembar – 21. januar – zimski raspust za đake u većem delu Srbije

15-18. februar – mini-raspust za Dan državnosti

22. i 23. mart – proba male mature

28. mart – 3. april – vaskršnji raspust za đake u Vojvodini

27. april – 6. maj – prolećni raspust

31. maj – kraj školske godine za đake 8. razreda i 4. godine srednjih škola

14. jun – kraj godine za sve ostale osnovce

17, 18. i 19. jun – mala matura

21. jun – kraj školske godine za ostale srednjoškolce

28. jun – podela knjižica

BONUS VIDEO Bez novogodišnjih proslava po školama: Da li nastavnici i đaci u Srbiji imaju razlog za slavlje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar