Punkt na Sajmu Foto: Ana Vušović Marković/Nova.rs

Broj inficiranih koronavirusom u odnosu na jul u avgust, kada je zabeležen pik, se stabilizovao na oko 2.500 do 3.000 i za očekivati je da se ustali do idućeg talasa koji bi mogao da se dogodi u oktobru, izjavio je direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

Bekić je za Tanjug rekao da smo u najvećoj meri izgubili kolektivni imunitet koji smo donekle bili stekli, jer je imunitet od korone veoma nestabilan i traje tri do šest meseci.

“ U junu prošle godine smo imali oko 50 odsto vakcinisane populacije. Ako je najveći broj građana izgubio taj imunitet i ako smo od marta meseca do danas, kada je u toku vakcinacija četvrtom dozom, aplikovali svega 90.000 doza, jasno je da je došlo do popuštanja kolektivnog imuniteta“, istakao je Bekić.

Dodao je da kada se ovi podaci ukrste sa činjenicom da se ne poštuju epidemiološke mere, a omikron soj se širi kao požar, epilog svega toga jeste da se dnevno inficiraju hiljade ljudi, a desetine umru.

Govoreći o tome kako bi situacija sa virusom mogla da se razvija rekao je da je u Australiji sada dominantan BA.4.6 soj i da u jesen dolazi do prelaska virusnih sojeva iz južne na severnu hemisferu, a ovaj talas u Australiji je ukazao na značajan skok inficiranih, kliničke slike su bile teže nego kod BA5.

“ Sada imamo vremena da po prestanku ovog talasa uradimo nešto što je na nama, odnosno da se vakcinišemo, a mi čekamo. U oktobru ćemo verovatno imati udar, kada će doći do skoka i htećemo da se vakcinišemo, a biće kasno jer treba 15 do 20 dana da se stekne imunitet“, rekao je Bekić.

On je naveo da vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje 15. oktobra, da bi svi stariji od 60 godina i imunodeficijentni trebalo da prime vakcinu, te da i oni koji su se vakcinisali protiv korone mogu da se vakcinišu i protiv gripa

Kada je reč o mogućem kraju epidemije korona virusa podsetio je da je Svetska zdravstvena organizacija lane najavila da bi taj kraj mogao da se dogodi 2023. godine.

Naveo je međutim da taj kraj neće biti onakav kakav mi očekujemo, tj. da se infekcija završi zauvek, nego da će ona preći u sezonsku i da ćemo imati pikove i boriti se protiv nje vakcinacijom, kao što se borimo i protiv gripa.

Bonus video: Škola, Korona i drugi virusi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare