Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Roditelji i učenici Osnovne škole "Sveti Sava" u Nišu, ali i ostali stanovnici tog dela grada protestovali su danas zbog najave gradskog rukovodsva da će na prostoru koji se nalazi tik uz školsko dvorište biti izgrađen parking sa 200 parking mesta.

Roditelji su istakli da žele da nam tom mestu bude izgrađen park ili kao nekada park sa dečijim saobraćajnim poligonom.

Jedna od okupljenih majki, rekla je da, pošto se profesionalno bavi istraživanjem životne sredine, odgovorno tvrdi da će nivo buke i zagađenja u školskom dvorištu biti povećan nakon izgradnje parkinga na udaljenosti od samo dvadesetak metara.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

„Biće povećana koncentracija ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, suspendovanih čestica, ugljenika, vodonika, a to će dovesti do zdravstvenih tegoba dece. Nivo buke će takođe biti povećan“, izjavila je ona.

Maja Ranđelović, arhitekta po struci, istakla je da je gradnja parkinga protivzakonita jer grad nije obezbedio potrebnu dokumentaciju.

„Grad je izmenama Plana generalne regulacije promenio namenu tog prostora i odredio da tu budu izgrađen parking. Međutim, plan nije dalje razrađen. Nije bilo javnog uvida i usvajanja Urbanističkog plana, na osnovu kojeg se izdaje odobrenje za gradnju i gradska dozvola“, kazala je Ranđelović.

Podsetila je i da Pravilnik o osnovnom obrazovanju predviđa da se izvori buke i zagađenja moraju da grade najmanje 50 metara od škola, dok bi parking bio udaljen svega 20 metara.

Učesnici protesta su organizovali protestnu šetnju parkom Sveti Sava i najavili novo okupljanje za narednu subotu.

BONUS VIDEO Škola u Beogradu zataškava seksualno nasilje: Više im stalo do ugleda, nego do devojčica

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare