Nina Perišić, Čačk, pomoć, humanitarna pomoć, lečenje
Foto: Humanitarna fondacija/Budi human

U kafeu "Montana" u nedelju će se održati humanitarni pikado turnir sa početkom u 13 časova, čiji je cilj prikupljanje što više novčanih sredstava za bolesnu mladu Čačanku, Ninu Perišić.

Nina je rođena 19.05.2012. godine u Čačku iz uredne i kontrolisane trudnoće. U prvim mesecima života kod nje je primećen niži mišićni tonus u nogicama, zbog čega je bila upućena na fizijatrijske vežbe. Ubrzo joj je uspostavljena dijagnoza, nistagmus (nevoljni, titrajući pokreti očiju). Upućena je od strane svog pedijatra na detaljna ispitivanja i dijagnostiku na Institut za majku i dete u Beogradu. Snimanje magnetnom rezonancom je utvrđeno da Nina ima hipoplaziju korpusa kalozuma (abnormalnost dela mozga koji spaja dve moždane hemisfere).

Na preporuku lekara, roditelji su radili genetsko ispitivanje. Uzorak su poslali u Barselonu. Rezultati su pokazali da Nina ima ”frameshift”, frejmšift (mutacija gena uzrokovana umetanjem ili brisanjem jednog ili više nukleotida iz DNK sekvence). Roditeljima je rečeno da će Nini biti potrebna stimulacija u svakom vidu (fizikalne terapije, logopedsko i defektološki tretmani) čitavog života.

Od tada, teče njihova borba. Veliki deo godine Nina je provodila sa majkom na rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici Sokobanjska u Beogradu. Nekada i po 6 meseci. Nina sada ima 9 godina. Na kratkim relacijama hoda samostalno, ali nestabilno. Bez obzira na sve ona je jedna vesela, srećna, vedra i pametna devojčica koja voli da peva i da se igra. Nina ima stariju sestru koju obožava. Ide u prvi razred osnovne škole gde pohađa redovnu nastavu uz pratnju asistenta. Voli da ide u školu i da se druži sa drugarima.

Da bi ova devojčica imala lepše detinjstvo, igrala se sa drugarima u parku, da bi mogla trčati sa njima, potrebna joj je neurofizikalna terapija robotikom. Sredstva su joj potrebna za operativne zahvate, rehabilitaciju, fizikalne tretmane kao i za putne troškove i smeštaj kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Roditelji, na žalost nisu u mogućnosti da sami finansiraju Ninino lečenje, pa se ovim putem obraćaju svim humanim ljudima da pomognu, koliko je ko u mogućnosti.

Bonus video: Srpski helikopteri u akciji gašenja požara na Eviji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare