Most Gazela blokada Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je danas da će novi ekološki protest biti održan u nedelju 27. novembra ove godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Protest će početi u 15 časova i to na godišnjicu od prvih ekoloških blokada prošle godine. Njihovi zahtevi su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku, kao i Vlada Srbije, te da se raspusti Narodna skupština i „oslobodi“ RTS.

„Ne razilazimo se dok ova izdajnička vlast ne podnese ostavke na svim nivoima i oslobodi javni servis Srbije“, poručuju iz SEOS-a.

„Zbog poslednjih izjava predstavnika vlasti na čelu sa predsednikom i predstavnika kompanije Rio Sava na čelu sa vlasnicom i direktoricom Marni Finlajson jasno nam je da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar. Nama, koji se aktivno borimo protiv ovog i drugih štetnih projekta, je i tada, 20. januara, bilo jasno da je to jedna u nizu predizbornih laži vladajuće garniture“, naveo je SEOS.

SEOS je istakao da je „jasno da ova vlada i predsednik Srbije nikad neće odustati od rasprodaje Srbije“, te da je naša zemlja za ovih deset godina „izgubila suverenitet, ne samo na Kosovu, već i u Boru, Majdanpeku, Smederevu i Zrenjaninu gde se kineski investitori ponašaju kao da su u svojoj zemlji i posluju mimo svih zakona Srbije, tretiraju zaposlene kao roblje i ne poštuju ni minimum ekoloških standarda“.

„Na dobrom smo putu da nam se isto desi i u dolini Jadra gde Rio Tinto i dalje kupuje imanja pravdajući se prvo time da su to kupovine koje su ugovorene pre uredbe Vlade Srbije, a sada se više i ne pravda jer u rukama ima punomoćje Puteva Srbije po kom im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice koje se grade isključivo za potrebe rudnika“, naveo je SEOS i dodala:

„Tražili smo još u januaru, a i nekoliko puta od tada da se punomoćje povuče ali nema odgovora. U Rekovcu lokalno stanovništvo skoro tri meseca dežura pored parcele gde je planirano istražno bušenje. U Novom Sadu isto tako građani čuvaju oazu prirode Šodroš. Na Homolju se planira tretiranje rude zlata cijanidom. Pa treba li da spavamo pod vedrim nebom i da nam životi prođu u protestima i blokadama dok nesposobna i ucenjena vlast ne dovrši kolonizaciju Srbije? Naravno da ne treba“

BONUS VIDEO – Konferencija za medije Saveza ekoloških organizacija Srbije povodom alarmantnih akcija rudarskih kompanija u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar