kovid bebe korona
Foto:MAURO FERMARIELLO / Sciencephoto / Profimedia

U Kliničko-bolničkom centru "Dragiša Mišović" čija su ginekologija i porodilište od juna i u kovid sistemu, rođeno je oko 200 zdravih beba čije su majke bile kovid pozitivne, rekla je danas specijalista ginekologije i akušerstva u toj bolnici Milica Purić.

Ona je za TV K1 rekla da majke razvijaju antitela koja štite bebu.

„Ginekologija i porodilište u našoj bolnici je od juna u dvojnom sistemu, imamo i porođaje zdravih trudnica, ali i kovid odeljenje. Sinoć smo imali 18 kovid negativnih i dva kovid pozitivna porođaja“, rekla je Purić.

Povezane vesti:

Pored toga, ističe da je u kovid ambulanti u okviru bolnice bilo dosta pregleda poslednjih nekoliko nedelja i dodala da je primećen porast broja trudnica sa kovid infekcijom.

Purić kaže da trudnice obično imaju blažu kliničku sliku i da na pregled dolaze jer su uplašene zbog bebe.

Trudnice u početnoj fazi bolesti imaju temperaturu, glavobolju, kašalj i ona se obično na tome završava, kaže Purić i dodaje da su retki slučajevi da se kod trudnica razvije teža klinička slika.

Ističe da je bilo i situacija kada je trudnica zahtevala invazivnu ventilaciju.

Purić navodi da još nije istraženo zašto pojedine trudnice razvijaju težu kliniču sliku, ali se, dodaje, pretpostavlje da je to zbog nekih pridruženih bolesti kao što su gojaznost, dijabetes, hipertenzija.

Trudnice se, objašnjava, leče od korone najpre čajevima, uz dosta tečnosti i odmaranjem, a ukoliko imaju lošije analize onda se tek koriste antibiotici.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar