Foto: Shutterstock

U Beogradu će u oko 5.000 liftova koje održava JP "Gradsko stambeno" biti istaknut broj telefona za prijavu svakog oblika nasilja nad ženama.

To preduzeće se na taj način pridružuje globalnoj kampanji Ujedinjenih nacija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, s porukom ženama da nisu same i da ne čekaju kraj pandemije korona virusa da prijave nasilje.

„Usled pandemije rizik da žene budu žrtve nasilja je povećan, ali prijava nasilja ne sme da čeka da pandemija prođe. Mi kao rođaci, prijatelji i komšije imamo veliku ulogu u prijavljivanju nasilja kad god sumnjamo da su žene izložene nasilju i nisu u mogućnosti da pozovu pomoć“, izjavila je Marija Mijić iz „Gradskog stambenog“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to preduzeće, kao najveći sistem koji brine o stambenim zgradama u Beogradu, želi da doprinese zajednici svojom društvenom angažovanošću.

Kampanju „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ pod sloganom „Nisi sama, prijavi nasilje!“ u Srbiji sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i UN Women, uz podršku Delegacije EU u Srbiji i norveške ambasade.

Nasilje nad ženama može se prijaviti na broj 0800 100 600, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ globalna kampanja koju svake godine obeležava preko 1.700 organizacija u više od 100 država sveta.

Počinje na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, a završava se 10. decembra, Danom ljudskih prava, a simboličnim povezivanjem tih datuma ističe se da je nasilje nad ženama kršenje osnovnih ljudskih prava. Kampanja je prvi put organizovana 1991. godine i od tada ima za cilj da podigne svest o posledicama nasilja nad ženama i devojčicama i pokrene društvo na zajedničke akcije prevencije i suzbijanja svih oblika nasilja nad ženama i decom. Zvanična boja kampanje je narandžasta kao simbol svetlije i lepše budućnosti, bez nasilja nad ženama i devojčicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar