Foto: REUTERS/Đorđe Kojadinović

Beogradski centar za ljudska prava upozorio je na nedopustivo ponašanje radnika angažovanih za obezbeđenje Centra za azil u Bogovađi koji su, kako se navodi, verbalno i fizički maltretirali decu koja u tom centru borave bez pratnje roditelja. Protiv navedenih radnika firme za obezbeđenje Centar je podneo krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštu u Ubu, dok je tim povodom Centar za azil u Bogovađi obišao i Zaštitnik građana.

„U noći između 11. i 12. maja 2020. godine u Centru za azil u Bogovađi dogodio se incident u kojem su radnici firme Dekapolit koja obezbeđuje centar, fizički i verbalno maltretirali decu koja u tom centru borave bez pratnje roditelja. Na video-snimcima koji su zabeležili nasilje vidi se kako jedan od radnika obezbeđenja preti deci, a jedno dete udara šakom i predmetom nalik palici. Zabrinjavajuće je i to što je osoba koja je učestvovala u navedenom događaju zastrašivala istu grupu dece kada je saznala da postoje snimci i nakon što su o incidentu obavešteni nadležni organi“, navod se u saopštenju.

Beogradski centar za ljudska prava smatra da postupanje radnika firme angažovane za obezbeđenje Centra za azil u Bogovađi sadrži elemente krivičnog dela zlostavljanja i mučenja iz člana 137 Krivičnog zakonika zbog čega je protiv odgovornih podneta i krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

„Nasilje bilo koje vrste uključujući i unutar institucija u nadležnosti Republike Srbije je nedopustivo, zbog čega je potrebna hitna reakcija nadležnih organa, naročito kada se uzme u obzir da se radi o posebno ranjivoj kategoriji kao što su deca“, poručuju iz te nevladine organizacije.

Beogradski centar za ljudska prava ukazuje i na opasnost od ponavljanja krivičnog dela, kao i na to da su deca izložena strahu jer još uvek viđaju nasilnike u istom objektu.

„Apelujemo da se radnici koji su učestvovali u incidentu hitno udalje sa poslova obezbeđivanja Centra za azil u Bogovađi ili bilo kojeg drugog objekta u kojem borave kako izbeglice i migranti tako i građani Srbije. Hitna mera imala bi za cilj da odmah zaštiti decu koja trenutno borave u Srbiji, a dugoročno da spreči nove nasilne incidente u centrima za azil i prihvatnim centrima“, navode predstavnici nevladinog sektora.

Beogradski centar za ljudska prava poziva tužilaštvo da neodložno i temeljno postupi po krivičnoj prijavi zbog, kako se navodi, posebne ugroženosti dece u Centru za azil u Bogovađi, a firmu Dekapolit da radnike koji su učestvovali u incidentu udalji iz službe do okončanja istrage navoda o zlostavljanju i otpusti iz službe ukoliko se utvrdi da su učinili krivično delo.

 
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar