Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kragujevačkom Kliničkom centru, danas je vakcinisano 125 medicinskih i nemedicinskih radnika iz kovid bolnica, koji su se dobrovoljno prijavili za imunizaciju protiv koronavirusa. Direktor te ustanove Predrad Sazdanović najavio je da će u narednim danima  biti vakcinisani zaposleni iz nonkovid ustanova, koji su se izjasnili da prime Fajzerovu vakcinu. 

Vakcinu protiv virusa kovid 19, među prvima je primio načelnik intenzivne jedinice Korona 1 centra, dr Nebojša Stevanović, koji je novinarima sa osmehom rekao da se oseća dobro.  On je podsetio da je vakcinacija na dobrovoljnoj bazi, ali je izrazio očekivanje da će se za ovakvu vrstu zaštite izjasniti mnoge njegove kolege.

Nebojsa Stevanovic kovid
Foto: Glas Šumadije

„Ovo je pravi i jedini izbor. Do sada smo se branili od virusa, a sada ga napadamo ovom vakcinom.  Za sve vreme pandemije imali smo priliku da vidimo teške kliničke slike, nažalost, imali smo poraza, ali i mnogo pobeda. Vakcina će nam pomoći, jer je ovo jedini lek’“, rekao je dr Stevanović.

Sazdanović: Ovo je početak završetka borbe protiv virusa

Prednost u vakcinaciji protiv koronavirusa, imali su zaposleni iz kovid bolnica kragujevačkog Kliničkog centra,  koji su se prema rečima direktora te ustanove Predraga Sazdanovića „herojski nosili prethodnih 10 meseci“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Sada se vakcinišu svi oni koji su se dobrovoljno izjasnili za Fajzerovu vakcinu, a uskoro očekujemo da stigne i vakcina Sputnjik V. Kako koje vakcine budu pristizale, vakcinisaćemo  zdravstvene radnike, danas zaposlene u kovid režimu,  a u narednim danima, tačnije u petak i ponedeljak,  vakcinu će dobiti i medicinsko i nemedicinsko osoblhe iz nonkovid sistema“ rekao je Sazdanović.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

On je podsetio da se vakcinacija radi po po strogim pravilma Instituta za javno zdravlje Srbije ‘’Batut’’ i da svi vakcinisani lekari i drugo osoblje prolaze kroz opšti zdravstveni pregled, nakon čega potpisuju saglasnost o vakcinaciji. Sazdanović je dodao da će drugu dozu vaccine,  svi koji su danas vakcinisani dobiti za 21 dan.

„Ovo je početak završetka borbe protiv virusa, a kada zdravstveni radnici budu dobili i drugu dozu, smatraće se da su kompletno vakcinisani protiv koronavirusa“, pojasnio je Sazdanović.

Teške kliničke slike, ali se smanjuje broj pacijenata

U Kliničkom centru u Kragujevcu, prema tvrdnjama direktora Sazdanovića u poslednjih pet-šest dana, beleže više otpuštanja izlečenih pacijenata u odnosu na broj novoprimljenih.

On ističe da je trenutno u kovid bolnicama hospitalizovano oko 250 obolelih od koronavirusa, što je, kako kaže „dobra vest“ u odnosu na polovinu decembra, kada je u bolnici bilo 350 pacijenata.

„Ovaj trenutni broj ne znači da sada možemo da se opustimo, naprotiv i dalje treba da budemo jako oprezni jer je virus nepredvidiv. Imali smo Novu godinu, a tek nam predstoje veća okupljanja građana za Božić, moramo da budemo oprezni tokom celog januara“ upozorio je Sadzadnović, dodajući da je klinička slika kod svih hospitalizovanih pacijenata „jako teška“.

On je naglasio da su  iz Kliničkog centra otpušteni izlečeni pacijenti koji su imali lakše simptome, dodajući da svi koji su trenutno hospitalizovani, zahtevaju terapiju kiseonikom, od,  kako je naveo,  pet-šest litara u minutu  do najtežih stanja, u kojima su pacijenti priključeni na mehaničku ventilaciju.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare