Foto: Grad Kragujevac

Elementarni higijenski uslovi u obrazovnim institucijama u 21. veku, trebalo bi da budu odavno usvojeni standardi, ali izgleda da su u današnjoj Srbiji, sapun i topla voda u školskim toaletima, ‘‘luksuz‘‘ koji zaslužuje da bude vest. Kragujevačka vlast se na zvaničnom sajtu ‘‘pohvalila‘‘ investicijom i renoviranjem toaleta u jednoj od najstarijih gradskih osnovnih škola.

Iako nije bilo svečanog presecanja vrpce, obnovljene toalete u Osnovnoj školi ‘‘Vuk Stefanović Karadžić‘‘, u pratnji medija, posetili su gradski većnik za obrazovanje i načelnica Šumadijskog upravnog okruga, uz komentar da u toj školi ‘‘dugo nije bilo ulaganja‘‘.

 

Foto: Grad Kragujevac

Iako je u svakom slučaju pohvalno što su učenici i nastavniici u 21. veku dobili dostojanstvene higijenske uslove, ovaj povod iskoristili su političari za samopromociju i reklamiranje uspeha aktuelne vlasti.

 

 

U radove je uloženo 5,8 miliona dinara, a projekat renoviranja školskih toaleta finasirali su Ministarstvo prosvete i Grad Kragujevac.

Načelnica Šumadijskog okruga, Biljana Ilić Stošić, inače istaknuta članica SNS-a i narodna poslanica u dva mandata, rekla je da posle ove investicije, škola  sada ‘‘može da se pohvali modernim toaletima za učenike i nastavnike‘‘.

 

Foto: Grad Kragujevac

Gradski većnik za obrazovanje Dušan Aleksić, objasnio je da su sredstva za renoviranje toaleta dobijena preko konkursa resornog ministarstva, odnosno da je iz republičkog budžeta obezbeđeno pet miliona dinara, a da je grad dodao još 880 hiljada.

Najavio je i učešće u novim konkursima za renoviranje školskih toaleta, a svojom izjavom, možda i nesvesno, otkrio je kakvo je stanje u srpskim školama.

‘‘U planu je da do kraja godine otpočnemo i radove na sanaciji mokrih čvorova u OŠ ”Đura Jakšić” gde su instalacije takođe stare više od 50 godina’’, najavio je novu investiciju većnik Aleksić.

 

Vlast svečano otvarala semafore, liftove, pešačke prelaze kopirnice…

 

Slučaj otvaranja školskih toaleta u Kragujevcu, nije usamljen u svojoj bizarnosti, a lista apsurdnih otavranja, koja su političari iskoristili za reklamiranje i promociju  je podugačka.

Jedan, od možda najbizarnijih slučajeva je otvaranje poljskog wc-a na njivi, u režiji Dragana Markovića Palme iz Jagodine. On je 2019. godine u selu Ribare otvorio poljski toalet sa tuš kabinom i najvio da će svako selo dobiti takve objekte.

Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

 

Početak prakse bizarnih svečanih otvaranja, možda možemo da pripišemo novoizabranom direktoru BIA Aleksandru Vulinu, koji je još 2015. godine, kao ministar rada, presekao vrpcu prilikom otvaranja lifta u Domu za stare u Apatinu.

 

Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Posle toga, usledio je čitav niz apsurdnih otvaranja svega i svačega.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, koji se ‘‘proslavio‘‘ lapsusom ‘‘aerodrum‘‘,  2016. godine otvorio je semafor na jednoj gradskoj raskrsnici. Naravno, uz prisustvo medija.

 

Predrag Terzić. Foto: Nova.rs

Semafor je takođe bio uspeh i u Novom Sadu, ali je u tom gradu bizarsnot išla dotle, da su gradski većnik za komunalnu delatnost i direktor Zavoda za izgradnju, 2015. godine ‘‘otvorili‘‘ radove na rupi za semafor.

Političari su nalazili razlog da u medijima istaknu svoje uspehe, pa se tako predsednik beogradske opštine  Voždovac Aleksandar Savić, na društvenim mrežama pohvalio fotografijom pored sveže ofarbanog pešačkog prelaza.

 

Lokalni vlastodršci iz Ćuprije, postavili su ‘‘pečurku‘‘ na autobuskom stajalištu u selu Bigrenica i pohvalili se da su ispunili obećanje meštanima, kao i da su čitav posao uradili pre roka.

Poziv za svečano otvaranje septičke jame 2018. godine u Miroševcima kod Leskovca, u početku je zbunio novinare koji su pomislili da se neko našalio sa njima i da je u pitanju lažna vest.

Foto: Printscreen/YouTube/juGmedia

Međutim, na kraju se ispostavilo da je poziv zaista pravi i da su lokalni čelnici taj događaj smatrali važnim za informisanje javnosti.

Svečana crvena vrpca presečena je 2020. godine u Tehničkoj školi u Kostolcu, a otvorena je kopirnica.

 

Foto: Printscreen/YouTube/Radio Stil

 

Tom događaju, koji je ‘‘pao‘‘ usred predizborne kampanje prisustvali su predstavnici opštine, a sve su, naravno, zabeležili mediji koji su bili pozvani da izveste sa događaja.

U beogradskom naselju Palilula u februaru 2017. godine, svečano je bilo prilikom postavljanja kontejnera, a tom činu lično je prisustvovao predsednik opštine Aleksandar Jovićić, koji je sa nadležnim komunalnim službama, građanima predao na upotrebu 280 novih kontejnera.

Aleksandar Jovičić Foto: N1

Iz svega ovoga, čini se da srpske političare nije blam da se pojavljuju na svečanim otvaranjima bizarnih objekata ne bi li se popeli na političkoj lestvici i osvojili poene za uspeh.

Izgradnja elementarne infrastrukture jeste u opisu njihovih poslova, ali bi takve stvari, ipak, trebalo da rade nenametljivo i u tišini, poput svojih kolega u razvijenim demokratijama.

BONUS VIDEO: 24 minuta – Svečano otvaranje obilaznice oko mozga

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare