Foto: Printscreen/YouTube

Svečanim otvaranjem fotokopirnice u Kostolcu, nastavljen je apsurdni niz presecanja vrpce srpskih političara, koji ne biraju povod, mesto i vreme za samopromociju. Bilo da je reč o septičkoj jami, liftu, semaforu ili toaletima, njihova uloga u reklamiranju ovih "grandioznih" investicija je neizostavna, posebno dok traje izborna kampanja.

Svečana crvena traka, mediji i gromoglasan aplauz pratio je u Tehničkoj školi u Kostolcu otvaranje fotokopirnice. Ovaj naizlged beznačajni povod dobija na svojoj težini ako se uzme u obzir da je u toku izborna kampanja i da su otvaranju fotokopirnce prisustvovali i predstavnici opštine.

Predsednica privremenog organa Gradske opštine Kostolac, Milena Cerovšek, poručila je tom prilikom da će ova investicija doprineti razvoju tog mesta. Uz nju, otvaranju su prisustvovali direktor učeničke zadruge „Teslin dom“ Zoran Stojanović i direktor Tehničke škole Goran Nestorović.

Apsurdno otvaranje fotokopirnice nije usamljen slučaj u političkoj svakodnevici Srbije, a tome svedoči i primer predsednika Skupštine opštine Jagodina Dragana Markovića Palme, koji je pored njiva u jagodinskim selima otvorio poljske toalete. Kao razlog investicije, navodila se namera Gradske uprave da omogući jagodinskim poljoprivrednicima da se osveže. Ponovo nije izostala crvena vrpca, mediji i govor:

„Hoćemo, kad gospodin poljoprivrednik dolazi u njivu, kad su vrućine, da može da se istušira“, izjavio je tada Marković.

Nesvakidašnje „svečano otvaranje“ zabeleženo je i 2016. godine u Kraljevu, kad je saobraćaj tog grada obogaćen jednim semaforom. Da se radilo o značajnoj investiciji svedoči i prisustvo gradonačelinka Predraga Terzića, koji je „svečano pustio u rad“ ovu saobraćajnu signalizaciju na uglu ulica Olge Milutinović i Karađorđeve.

Da bi čitava svečanost dodatno dobila na značaju, njemu je prisustvovao i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kraljeva i predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković.

Možda najapsurdnije svečano otvaranje dogodilo se u Miroševcima kod Leskovca, kad je početkom 2018 godine, svečano, uz prisustvo medija, otvorena septička jama namenjena lokalnoj osnovnoj školi.

Kako je tada objavio N1, kad je stigao poziv redakcijama da prisustvuju ovom događaju, mnogi novinari su sumnjali u njegovu autentičnost, međutim, ispostavilo se da se zaista radi o performansu  koji su lokalni čelnici smatrali važnim.

Kako se tada isticalo, mnogi su bili skloniji da poveruju da je reč o lažnoj vesti, te su tako brojni novinari propustili ovaj „svečani“ trenutak, a svedočenja onih koji su prisustvovali govore da je iznenađenje nedostojna reč kojom bi se opisalo kako su se tada osećali.

„Na kraju se ipak ispostavilo da to jeste otvaranje septičke jame. Mi smo bili iznenađeni jer lokalna vlast zaista ulaže u renoviranje školskih objekata i mislim da ovo nije način da poentiraju time“, rekao je tom prilikom Dragan Marinković iz Jugmedia.

Ipak, pored septičke jame, koja je tada puštena u rad, toaleti u školi nisu. Kako je tada pisao N1, bez septičke jame sa poljskim toaletima bilo je još devet škola u leskovačkim selima.

U beogradskom naselju Palilula u februaru 2017. godine svečano su otvoreni kontejeri, a tom činu je prisustvovao predsednik opštine Aleksandar Jovičić, koji je tada obećao da će Palilula, u saradnji sa Gradskom čistoćom, narednih meseci zameniti sve kontejnere na svojoj teritoriji, dodavši da je zapremina po jednom kontejneru 1,1 kubni metar.

Ovu apsurdnu listu dopunjuje i primer svečanog otvaranja lifta kojem je prisustvovao aktuelni ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Sad već davne 2015. godine, u svojstvu ministra za rad i socijalna pitanja, Vulin je boravio u Domu za stare i penzionere u Apatinu, kako bi se korisnicima te ustanove omogućilo korišćenje lifta.

„Pored ugradnje lifta, obezbeđen je novac za nameštaj, kuhinjsku opremu i mašine u vešernici Doma“, rekao je tom prilikom Vulin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare