Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Za imunizaciju protiv sezonskog gripa kragujevački Institut za javno zdravlje krajem prošle nedelje od naručenih 10.000 dobio je oko 2.500 doza vakcina, kojima će građani biti besplatno vakcinisani.

U Institutu nam je potvrđeno da su sve pristigle doze raspoređene po vakcinalnim punktovima, a da će ostatak naručenih vakcina biti isporučen u tranšama svake nedelje.

Najviše vakcina, oko 1.000 doza, dobio je kragujevački Dom zdravlja, koji besplatnu imunizaciju radi na 28 punktova. U toj ustanovi, našem portalu je rečeno da su, za razliku od prošlog puta, u ovoj isporuci dobili novu Tolakovu trovalentnu vakcinu TorVaxFlu, za koju postoje ograničenja i mogu da je prime samo građani od 18 do 65 godina života.

U prvom talasu besplatne imunizacije koja je počela 1. oktobra, Kragujevac je dobio 9.320 doza, a gotovo sve vakcine su planule u prvim danima vakcinacije. Tada su građani vakcinisani InfluvacTetra vakcinom, koja sadrži četiri soja virusa: H1N1, H2N3, virus A i virus B.

Vakcina protiv gripa, trenutno nema u slobodnoj prodaji u kragujevačkim apotekama. U jednom lancu privatnih apoteka nam je potvrđeno da građani mogu da poruče vakcinu, koja će im stići za nekoliko dana, a u pitanju je Majlanova (Mylan) vakcina po ceni od 1.050 dinara.

Novi Pazar

Sa druge strane, prema rečima ljudi iz Zavoda za Javno zdravlje Novi Pazar, vakcina ima dovoljno.

„Onog trenutka kada nestane vakcina, zavod će za potrebe Opšte bolnice Novi Pazar i domova zdravlja u Novom Pazaru i Tutinu trebovati još vakcina, kao što je to već sada bio slučaj, jer je prvi kontigent vakcina potrošen veoma brzo, pa je zavod trebovao još jedan kontigent od oko 2000 doza vakcina protiv sezonskog gripa“, rečeno je u Zavodu za Nova.rs.

Novi Sad

U prvom kontigentu u novosadski Dom zdravlja je stiglo oko 21.000 vakcina protiv sezonskog gripa, a veći deo je već potrošen.

„Do sada je vakcinisano oko 17.000 Novosađana. Građani se u mnogo većem broju javljaju za vakcinaciju nego prethodnih godina“ kažu u Domu zdravlja, napominjući da vakcina za sada još ima, a da pristižu i nove količine iz instituta Torlak. U najvećem broju za vakcinaciju se javljaju starije osobe i penzioneri, kažu u ovoj ustanovi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar