Predrag Kon Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, počela je u 8 sati, a prema izjavama članova medicinskog dela štaba i porasta broja zaraženih očekuje se pooštavanje epidemiooških mera.

Kako je najavio dr Branislav Todorović, postoje dve opcije kada je reč o pooštravanju mera. Prva je, navodi epidemiolog, da se donesu mere koje se odnose na celu državu jer se ove i sledeće nedelje očekuje porast broja zaraženih. Druga je da se u pojedinim lokalnim samoupravama donesu posebne mere i postavi pitanje odnosa lokalne samouprave prema ovoj situaciji, dodao je on.

Prema rečima epidemiologa i člana Kriznog štaba Predraga Kona raspravlja se o radnom vremenu i okupljanju.

Kon je dodao da je medicinski deo Kriznog štaba jasan da ne sme da se dogodi novo naglo povećanje broja zaraženih.

Sve više zaraženih školaraca

„Sigurno da moramo razmišljati o školama, jer je to bio problem u drugim zemljama“, kazao je on.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sve je više zaražene dece, odnosno školaraca, a tamo gde je najkritičnije, kao što je to Vranje, sve srednje škole i nekoliko osnovnih prešle su na onlajn nastavu.

U Ministarstvu prosvete kažu za Nova.rs da stanje u školama nije alarmantno i da je zabeležen blagi porast broja zaraženih.

„Samo tamo gde bude naglog porasta zaraženih preći će se na onlajn nastavu u svim sredinama“, preciziraju u Ministarstvu prosvete.

Prethodnih dana pojedini članovi Kriznog štaba upozoravali su da bi moglo da dođe do pooštravanja mera, ukoliko epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava. Osim toga, pokrajinski sekretar Gojković sinoć je na RTS izjavio da se razmatra ponovno zatvaranje škola.

„To je jedna od opcija o kojoj ćemo sutra razgovarati. U ovom trenutku imamo određeni broj školskih ustanova gde imamo slobodnu cirkulaciju virusa“, rekao je Gojković gostujući u emisiji „Upitnik“ na RTS-u.

Problem i ugostiteljski objekti

Poslednjih dana govori se o tome bi upravo prelazak na onlajn nastavu, kao i kraće radno vreme lokala, mogli da budu u sklopu novih mera. Spominjalo se čak i potpuno zatvaranje utostiteljskih objekata u najkritčnijim gradovima i opštinama. S druge strane, kako saznajemo, moguće je da će se ići na to da kontrola sprovođenja mera bude dodatno pojačana, odnosno da za sada nikave nove mere neće biti uvedene. Druga opcija je da rad ugostiteljskih objekata bude skraćen do 18 sati.

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba najavio je da u toku ove nedelje, sledi rigorozna kontrola poštovanja mera, kao i zatvaranje lokala i kafića koji ne poštuju mere.

Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ako to ne da rezultat u narednim danima ići će se na skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata“, izjavio je Tiodorović za „Blic“.

Podsetimo, epidemiološka situacija u Srbiji i dalje je veoma zabrinjavajuća, a brojke iz dana u dan rastu, tako da smo juče ponovo prešli 3.000 zaraženih za dan. Osim toga, lekari upozoravaju da nam se bolnice sve brže pune, kao i da raste broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

Pre nekoliko dana, direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović upozorio je da bi, ako se situacija pogorša moglo da dođe do pooštravanja mera, koje bi se pre svega odnosilo na skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i dopunsko smanjivanje popunjenosti kapaciteta turističkih objekata.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar