Foto: N1

Iako je Vlada Srbije u januaru ove godine zaustavila otvaranje rudnika litijuma kod Loznice ukidanjem Prostornog plana za projekat Jadar, priprema terena za rudnik Rio Tinta ipak nije stopirana, sumnjaju aktivisti. Primetili su da se u Gornjim Nedeljicama, gde su nalazišta litijuma, asfaltiraju putevi koji ne vode nigde, osim do mesta gde bi mogao biti rudnik, i da se Rio Tinto i dalje nada dozvolama za kopanje.

Kada bi vas neko pitao šta na snimcima primećujete, među odgovorima bi sigurno bio i novi, lokalni put. I jeste nov. I nalazi se u Gornjim Nedeljicama. Mestu, iz kojeg su do juče ljudi odlazili jer se planira otvaranje rudnika, a danas mesta u kojem se za puteve daje skoro dva miliona evra.

„Asfaltiraju se neki sokaci koji ne vode nigde, koji vode kroz šumu“, kaže Miroslav Mijatović, Podrinjski antikorupcijski tim.

Možda sada ne vode nikuda, ali će, sumnjaju loznički aktivisti, svi putevi voditi u rudnik. I nije to, kažu, jedini razlog za sumnju da država od rudnika nije odustala. Drugi razlog je odgovor iz Ministarstva rudarstva koji pokazuje da se o davanju dozvole za eksploataciono polje ćerki firmi Rio Tinta zapravo još odlučuje.

„To nam govori da Ministarstvo i nadležni čekaju pravu šansu, pravu situaciju kada će odrediti eksploataciono polje, a onda će, da li Rio Tinto da li neko drugi, pokušati da nastavi projekat Jadar“, kaže Mijatović.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Da li Rio Tinto u Gornjim Nedeljicama miruje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare