Foto:Shutterstock

Od 189 preminulih u Srbiji od koronavirusa, više od četvrtine je iz Gerontološkog centra Niš, koji je primer neprofesionalizma, bahatosti i bezobzirnosti, kaže predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„O odgovornosti ćemo još pričati, ali Gerontološki centar u Nišu je nesretan primer onoga što bi se desilo da nismo imali restriktivne mere”, rekla je Brnabić za TV Prva.

Navela je da je za to najveća odgovornost na direktoru Gerontolškog centra u Nišu, ali i da on nije jedini kriv.

Kaže da su lekari iz Kliničckog centra Niš odlazili u Gerontološki centar u posete članovima porodica, a da su zaposleni u centru puštali štićenike da izlaze napolje da se vide sa decom koja su došla iz dijaspore.

„Pritom, ne želim da branim direktora. Brzo smo uradili istragu, tužlaštvo je reagovalo, on je u pritvoru i čeka na suđenje“, rekla je Brnabić.

Navela je da je nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja preduzelo sve da se to ne desi, dalo je jasno instrukcije, obavezujuća uputstva, kao šsto je to učinio i Krizni štab.

„U slučaju Gerontološkog centra u Nišu smo brzo reagovali. Niko neće biti zaštićen ako je prekršio jasne instrukcije i oni koji su se igrali sa životima naših najstarijih moraćete da platite visoku cenu“, poručila je Brnabić.

Podsetila je i na slučaj zaraze koronavirusom u privatnom domu za stare u Negotinu i navela da je i tom slučaju sprovedena istraga i da je u četvrtak protiv vlasnice tog doma podneta krivična prijava.

„Za sve koji kažu da nisu morale da se uvode restriktivne mere razmislite koliko hiljada i hiljada bi bilo mrtvih“, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Upitana o „švedskom modelu“ u doba pandemije korona virusom koji ne podrazumeva restriktivne mere, Brnabić kaže da u Srbiji takav model nikada nije bio razmatran, da je na prvom mestu bila zašita ljudksih života i da se nije razmišljalo kao u nekim drugim zemljama da se najpre sačuva privreda.

„I pre prvog dana od ovog problema nikada nismo stavili jedan jedini evro, dolar, dinar, jedno radno mesto pre jednog ljudskog života“, kaže Brnabić.

Naglasila je da je kroz borbu sa korona virusom uvek na prvom mestu bila zaštita ljudskog života i nijedan resurs država nije štedela da bi zaštitila ljudske živote.

Kaže da je Švedska zaista primer u mnogim drugim stvarima.

Ispričala je da je jedan švedski univerzitetski grad kupio 1.000 kilogarama đubriva, ptičjeg izmeta, i prosuli po parkovima u cilju sprečavanj dolaska u parkove zbog smrada.

„Razmislite da smo mi to kupili ptičji izmet, šta bi rekli za nas. Rekli bi da smo ludi, nenormalni. Mislim da bi ovde bila revozucija kada bismo to uradili“, kaže Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare