Zemljotres
Foto: Shutterstock

Čača su u protekla dva dana zadesila dva zemljoitresa. Podrhtavanja nisu bila jaka, ali dovoljna da uplaše Čačane. Seizmolozi navode da su mogući i novi potresi, ali nije moguće proceniti u kom vremenskom periodu.

Sinoć oko 20 časova i 30 minuta zatreslo se tlo kod Čačka, zemljotres je bio jačine 3.6 stepeni po Rihteru. On se osetio 52 kilometra jugozapadno od Kragujevca i šest kilometara zapadno od Čačka.

Podrhtavanje tla osetilo se u tom gradu i u utorak, 10 maja kada je u 9.20 časova registrovan zemljotres jačine 2.6 stepeni Rihterove skale, pa su se žitelji grada pored Morave uplašili. Mnogi su, kako su nam rekli, izašli napolje jer se treslo od deset do petnaest sekundi. Nova.rs je proveravala kakve nas prilike očekuju u narednom periodu, kada su ovakve pojave u pitanju.

Čačansko-kraljevački basen, odnosno dolina Zapadne Morave, je seizmično područje koje može da generiše zemljotrese magnitude oko 5.5, stepeni, ocenila je danas za Nova.rs seizmološkinja, Ana Mladenović.

Poslednji takav zemljotres dogodio se u novembru 2010. godine u okolini Kraljeva, a poslednjih decenija je registrovano nekoliko zemljotresa slične magnitude u pomenutom području, podsetila je ona.

Na naše pitanje da li žitelji Moravičkog okruga, koji obuhvata Čačak,Gornji Milanovac, Ivanjicu i Lučane mogu da očekuju nova pomeranja tla Mladenović odgovara sa da, ali se ne zna tačno u kom vremenskom periodu.

„Ovo područje može da generiše jače zemljotrese, ali niko sada sa sigurnošću ne može da kaže da li je događanje zemljotresa prethodnih dana najava za neki jači zemljotres, ili predstavlja polako relaksiranje ovog seizmogenog područja, što bi onda značilo da bi se deo seizmičke energije oslobodio na taj način, pa do jačeg zemljotresa ne bi došlo u bližoj budućnosti. Ne znamo, moramo da pratimo odvijanje seizmičke aktivnosti i na osnovu zemljotresa u budućim danima ili mesecima doneti pouzdaniju procenu“, ukazala je seizmološkinja.

Prema njenim rečima, najseizmičnije područje je u centralnom delu Srbije, u Šumadiji.

„To područje odlikuje se, statistički gledano, dešavanjem 1 zemljotresa magnitude nešto više od 5 na svakih 10 – 15 godina. Međutim, kako ne postoji način da izmerimo koliko je seizmičke energije nakupljeno u ovom području, onda ne možemo ni da predvidimo kako će se ona oslobađati. Ne bi bilo čudno da se dogodi zemljotres ove magnitude, međutim tačno gde i u koje vreme – nemoguće je reći“, zaključila je ona.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar