Foto:Shutterstock

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenulo je proces usvajanja prostornog plana Turističke destinacije Kučajske planine, po kom je na području budućeg Nacionalnog parka „Kučaj-Beljanica“ predviđena izgradnja dve žičare sa ski stazama, heliodroma, restorana, pansiona, kao i hidroakumilacije. Sagovornici lista "Nova" navode da je neophodno povlačenje ovog prostornog plana, jer je protivzakonit i obesmišljava proces zaštite dragocenog prirodnog dobra.

Zavod za zaštitu spomenika dostavio je krajem prošle godine Ministarstvu zaštite životne sredine Studiju zaštite Nacionalni park „Kučaj-Beljanica“, da bi Ministarstvo u januaru objavilo
kako je pokrenut postupak zaštite ovog područja. Goran Sekulić iz Svetske organizacije za zaštitu prirode, WWF Adria, kaže za „Novu“ da Kučaj i Beljanica neupitno zaslužuju da budu zaštićeni kao nacionalni park jer je u pitanju slabo naseljeno područje na kom dominiraju prirodna, ili prirodi bliska staništa, sa bogatim živim svetom.

„Područje Kučaja i Beljanice je, pre svega, poznato po još uvek dobro očuvanim i prostranim bukovim šumama. Ovo je jedno od najšumovitijih područja u Srbiji. Takvi veliki i kompaktni šumski ekositemi su od velikog značaja za očuvanje retkih vrsta životinja kao što su ris, medved i brojne vrste ptica. U okviru planiranog nacionalnog parka nalaze se i rezervati Vinatovača i Busovata u kojima se nalaze očuvane bukove šume prašumskog karaktera. Područje je i geološki veoma zanimljivo, obiluje kanjonima od kojih su najpoznatiji Lazarev kanjon i kanjoni Resave i Suvaje. Oni su veoma značajni zbog prisustva retkih vrsta biljaka, ali i bogatstva faune ptica, slepih miševa, gmizavaca“, objašnjava Sekulić.

Na pitanje kakav status uživa područje za koje je pokrenut postupak zaštite, odgovara – po Zakonu o zaštiti prirode isti kao i već zaštićeno područje, na njemu se primenjuju mere propisane u studiji zaštite.

Foto:Shutterstock

Uprkos navedenom, Ministarstvo građevinarstva je gotovo tri i po meseca nakon pokretanja postupka zaštite, na javni uvid stavilo prostorni plan Turističke destinacije Kučajske planine, koji obesmišljava bilo kakvu priču o zaštiti i u kom se vidi jedino namera da se šuma krči i betonira, reka pretvori u jezero a sve zajedno u profit.

Urbanista iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju (RERI) Dragomir Ristanović je uporednom analizom Studije i Nacrta prostornog plana utvrdio da je na prostoru u procesu drugostepene zaštite planirano skijalište Beljanica. U pitanju je kompleks sa kapacitetom za oko 2.000 turista, koji uključuje dve žičare sa po dve prateće ski staze i jednom specijalizovanom ski stazom, pet tematskih poligona sa ugostiteljskim objektima, tehničku bazu, restorane i pansione.

„U Studiji se jasno vidi da se na tom području uspostavlja režim drugog stepena zaštite gde je izričito zabranjena izgradnja skijališta“, objašnjava Ristanović za naš list.

Dodaje da je Nacrtom plana predviđena i izgradnja Hidroakumulacije „Beljanica“  što znači potapanje velike površine klisure Resave i stvaranje veštačkog jezera zapremine 40 miliona kubnih metara.

Foto:Shutterstock

„U pitanju je višenamenska hidroakumilacija, koja pretežno služi za potrebe vodosnabdevanja, ali nije isključena ni mogućnost korišćenja za proizvodnju električne energije. Problem je što je sve planirano na lokalitetu koji je u Studiji označen kao „Klisura Resave“ i u potpunosti je u režimu zaštite prvog stepana. Tu je izričito zabranjeno korišćenje prirodnih resursa i izgradnja bilo kakvih objekata“, navodi urbanista.

Ristanović podvlači da navedene projekte prati i izgradnja pristupnih puteva, komunalne infrastrukture, trafo stanica i dalekovoda, a planirani su i parking i heliodrom, što bi sve kumulativno opteretilo prirodno okruženje. RERI je zbog navedenog u toku javnog uvida tražio od Ministarstva građevinarstva da Nacrt prostornog plana povuče i uskladi sa merama zaštite.

U toku je razmatranje primedbi, a na pitanje lista „Nova“ da li planira da uvaži zahtev RERI-ja i kako se protivzakonit planski dokument uopšte našao u proceduri, iz Ministarstva građevinarstva nije stigao odgovor.

Bonus video: Šar planina proglašena za Nacionalni park

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare