Foto: EPA-EFE/CSABA BUS

U bolnicama u Srbiji imamo 376 slobodnih kliničkih respiratora i još 578 u rezervi, a u roku od osam dana imaćemo 1.100 respiratora, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je dodao da je magacin u Krnješevcima pun opreme, da tamo ima 122 mobilna respiratora, 103 aparata za anesteziju, više od 100 specijalnih uređaja, generatora kiseonika i koncetratora kiseonika – 229, monitora 520, infuzione pume – 1.095, pulsnih oksimetara 8.756….

Kako je naveo, ima dovoljno zaštitne opreme i oko 60 miliona hiruških maski.

Istakao je da je situacija i regionu i svetu teža nego pre, ali da se to kod nas vidi jer mi ne krijemo broj mrtivih i zaraženih.

„Testirali smo do sada 455.604 čoveka, Albanija 26.239, BiH 102.715, Bugarska 156.351, Hrvatska 85.997, CG 20.596, S.Makedonija 68.059, Slovenija 109.596…“.,  napomenuo je predsednik Srbije.

Vučić  je istakao da Srbija testira oko 9.000 ljudi dnevno, a prvi posle nas 1.400 dnevno i da je te činjenice nemoguće demantovati.

Bolnice u Beogradu pune

„Sve beogradske bolnice su gotovo pune. Infektivna klinika, KBC ‘Bežanijska Kosa’, KBC ‘Dragiša Mišović’, KBC ‘Zvezdara’, KBC ‘Zemun’, Vojna bolnica Karaburma“, rekao je  Vučić.

Naveo je da u KBC „Zvezdara“ trenutno leži 251 pacijent, u KBC „Zemun“ 350, Bežanijskoj Kosi 85, na Infektivnoj klinici 74, dodajući da se brzo popunjavaju Niš, uz Novi Pazar gde je hospitalizovano 400 ljudi.

„Puni se i Ortopedska bolnica Banjica u koju smo ubacili 10 respiratora, gde već imamo preko 70 ljudi. Na svaki sat nam, dolazi novih 10 do 20 pacijenata u bolnice“, kazao je Vučić, dodajući da kovid pacijenti ne izlaze za dan ili dva, te da, zbog brzine kojom se pune, više nemamo bolnice slobodne.

Dodao je i da će pet opštih bolnica u Vojvodini biti određene za lakše slučajeve zaraze, gde je, kako je rekao, situacija teža nego što je ranije bila, ali povoljnija u odnosu na druge regione Srbije.

U Novi Paazar poslato još 10 respiratora, ukupno 33

Vučić  je rekao da je situacija u vezi sa virusom korona u Novom Pazaru značajno bolja, ali da će, nažalost, u narednih nekoliko dana u tom gradu biti još smrtnih slučajeva zbog teške kliničke slike pojedinih pacijenata.

Prema njegovim rečima, stanje u Opštoj bolnici u Novom Pazaru je bolje zahvaljujući medicinskim radnicima koji su došli iz Kragujevca, Kruševca i Čačka da pomognu i najavio da u taj grad sutra stiže i grupa medicinskih radnika sa VMA.

On je dodao da je danas Novom Pazaru poslato još 10 respiratora, tako da sada imaju ukupno na raspolaganju 33 respiratora.

Naglasio je i značaj pripadnika Vojske Srbije u tom gradu, koji su formirali poljsku bolnicu i dodao da je njegova greška bila što je tih dana, kada je u Novom Pazaru bilo teško stanje, bio na putu i nije imao dovoljan uvid u čitavo stanje u tom gradu.

Istakao je i da Novom Pazaru ne nedostaje ništa od opreme, ali je problem bio što je u jednom trenutku bolnica u tom gradu primila veliki broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare